Knežević, Koprivica i Ana Đurović održali program u ženskom zatvoru UIKS-a

Knežević, Koprivica i Ana Đurović održali program u ženskom zatvoru UIKS-a

U sklopu svojih redovnih kulturnih programa u ustanovama od posebnog društvenog značaja, Milan Knežević, Dragan Koprivica i pjesnikinja Ana Đurović juče su, uz podršku direktora UIKS-a, Darka Vukčevića i Uprave, i u organizaciji realizatora za tretman, Igora Mijatovića, održali jednosatni program u ženskom zatvoru u Spužu.

Koprivica je na početku pozdravio sve prisutne zatvorenice i osoblje UIKS-a, i naglasio da direktor Vukčević podržava periodične kulturne sadržaje na planu dalje resocijalizacije lica na izdržavanju kazne zatvorom. Koprivica je naglasio da su nedavno održali program i u muškom zatvoru, i time ispoštovali princip rodne ravnopravnosti i u zatvorskoj sredini.

Srdačno pozdravljen od svih prisutnih, Milan Knežević je zatim ukazao na značaj ovakvih zbivanja u životu i radu lica na izdržavanju kazne zatvorom, i izrazio zadovoljstvo što ovog puta ne vidi neke od zatvorenica, jer su očigledno već izašle iz zatvora i uključile se u društvene tokove.

U daljem dijelu programa Koprivica je čitao svoje aforizme, među kojima su uz smijeh posebno lijepo prihvaćeni oni na račun zatvora i zatvorenika.

Knežević je čitao jednu od svojih humorističko-satiričnih pjesama po kojima je inače i prepoznatljiv u kulturnoj javnosti, a zatvorenice u više navrata ponovile da on među njima uživa najveću popularnost i poštovanje.

Talentovana mlada pjesnikinja Ana Đurović uspješno se predstavila segmentom svojih pjesničkih pitalica, na koje su zatvorenice spontano i tačno davale odgovore.

U drugom dijelu programa Koprivica je pričao o svojim zgodama i nezgodama prilikom sviranja na harmonici u ranoj mladosti, u radničkim menzama, a potom je svirao potpuri narodnih pjesama, pri čemu su zatvorenice zajedno s njim spontano pjevale neke popularne refrene, te je program u cjelini opravdao očekivanja.

Na kraju druženja zatvorenice su razgovarale sa Kneževićem povodom mogućnosti izglasavanja zakonskih odredbi o amnestiji, a on obećao da će na nivou Parlamenta nastojati i sa svoje strane da se ovo pitanje procesuira.

Opšti zaključak svih prisutnih je da je ovakvo korektno druženje sa licima na izdržavanju kazne zatvorom društveno opravdano, i da periodični kulturni sadržaji predstavljaju koristan segment života i rada lica na izdržavanju kazne zatvorom u Crnoj Gori.