Klubovi Premijer lige oborili rekord potrošnje

Klubovi Premijer lige oborili rekord potrošnje

Klubovi engleske Premijer lige oborili su svoj rekord kolektivne potrošnje u tekućem letnjem prelaznom roku sa još nedjelju dana do njegovog zatvaranja, saopštila je finansijska kompanija Deloitte.

Stručnjaci za finansijsku analizu kažu da su engleska vrhunska odeća ukupno izdvojila 1,5 milijardi funti (1,77 milijardi dolara) za sezonu 2022/2023, što je više od 1,4 milijarde funti (1,65 milijardi dolara) u letnjem periodu 2017.

Ova cifra, 1,4 milijarde funti, takođe je ono što je potrošeno u cijeloj prošloj sezoni, uključujući letnje i zimske prozore, što znači da je rekord postavljen u 2017-2018 od 1,86 milijardi funti (2,2 milijarde dolara) na redu da bude oboren ako klubovi Premijer lige takođe imaju veliki januar i potroše bogato na srednjoročna pojačanja.

Osvrćući se na razvoj događaja, pomoćnik direktora Deloitte Sports Business Group-a Kris Vud rekao je da „rekordni nivoi potrošnje koje smo videli u ovom letnjem prelaznom roku do sada predstavljaju znak da se poslovni modeli klubova Premijer lige oporavljaju nakon Covid-a “ .

„Iako je ovo ohrabrujuće, ne može se precijeniti značaj klubova koji uspostavljaju odgovornu i održivu politiku potrošnje“, dodao je Vud.

Dok je 2021. samo osam igrača kupljeno za honorare koji premašuju 30 miliona funti (35,5 miliona dolara), 14 ih je dobilo za sume veće od ovog ljeta.

Napadač Liverpula Darvin Nunjez bio je najskuplji od svih sa 85 miliona funti (100 miliona dolara) od Benfike.

Ali Čelsi, pod novim vlasnicima nakon što je Roman Abramovič prodao klub za 4,5 milijardi funti (5,4 milijarde dolara), takođe je dobio svoju čekovnu knjižicu da potroši 63 miliona funti (74,5 miliona dolara) na defanzivca Brajtona Marka Kukurelu, 50 miliona funti (59 miliona dolara) na bivši napadač Mančester sitija Rahima Sterlinga i 34 miliona funti (40,2 miliona dolara) za nametanje centralnog beka Napolija Kalidua Kulibalija.

Dok je Mančester junajted potrošio 60 miliona funti (71 milion dolara) da namami Kazemira iz Real Madrida, uskoro bi mogao da potroši do 94 miliona evra (93,6 miliona dolara) na njegovog brazilskog reprezentativca Antonija u Ajaksu.

Širom grada u Mančester sitiju, Erling Haland je kupljen za nešto što bi se moglo pokazati kao jeftino 51,2 miliona funti (60,3 miliona dolara) i jeftinije od 60 miliona funti (71 milion dolara) koje je Totenhem Hotspur predao Evertonu za Ričarlisona.

Na severoistoku Engleske, Njukasl junajted je na ivici da pojača svoju liniju sa Real Sosijedadom Aleksanderom Isakom za 70 miliona evra (69,8 miliona dolara), a sa zvaničnom zatvaranjem prozora u 23:00 po BST 1. septembra, mogla bi se očekivati nova iznenađenja.