Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april plate bez umanjenja

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april plate bez umanjenja

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Dogovoreno je da se dileme pošalju ministarstvu, te će na njih dobiti odgovor.

„Sastanak je bio konstruktivan. Ukazali smo na naša mišljenja i tražili tumačenje na koji način da se primijeni umanjenje zarada kako Zakon o zaradama to govori i da li se to kosi sa osnovnim koeficijentima koji su propisani novim granskim kolektivnim ugovorom. Sugestije, mišljenja i dileme dostavićemo u pisanoj formi ministarstvu i biće nam odgovoreno. U odnosu na to ćemo se ophoditi i ako bude potrebe imati još sastanaka. Zarade za april obračunaće se bez umanjenja“, rekao je Vojin Katnić, pomoćnik direktora Čistoće.

Čistoća je 19. aprila tražila mišljenje o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a iz Ministarstva finansija kojim rukovodi Novica Vuković stigao je odgovor da nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva su dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada za 10 odsto i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini. U tom se izjašnjenju navodi da ukupan fond zarada podrazumijeva ukupna sredstva opredijeljna za bruto zarade zaposlenih (bruto zarade sa doprinosima na teret poslodavca). Ukazano je da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Prema informacijama „Dana“ plate terenskih radnika nijesu upitne i najvjerovatnije neće biti smanjene.

Mensur Šaljaj, poslovođa na održavanju higijene, koji je u više navrata najavljivao štrajk zaposlenih ukoliko dođe do umanjenja plata, kazao je da za sada štrajka neće biti.

„Čekamo da vidimo koliko ćemo primiti platu i da li će biti umanjenje. Ukoliko ga bude raspoloženi smo svi zajedno da stupimo u štrajk. Sačekaćemo da primimo platu, pa ćemo vidjeti šta ćemo. Oglasićemo se“, istakao je Šaljaj.

Kakav je stav Sindikata Čistoće juče nijesmo uspjeli da saznamo jer predsjednik Srđa Pejović nije odgovarao na telefonske pozive.