Karte za parking u Bijelom Polju na kioscima biće do 30 odsto jeftinije

Karte za parking u Bijelom Polju na kioscima biće do 30 odsto jeftinije

Savremeni sistem rampi i naplate parkinga koji je početkom mjeseca postavljen u Bijelom Polju doveo je do efikasnijeg rada Parking servisa, a ovih dana počeće i prodaja parking karata na kioscima, koje će biti do 30 odsto jeftinije u odnosu na plaćanje putem SMS poruka, kazao je direktor Parking servisa Ismar Ćorović , pojašnjavajući da su već sklopljeni ugovori o prodaji.

Nabavka novog sistema rampi na gradskoj garaži, kako je objasnio, omogućila je značajno poboljšanje u brzini i tačnosti naplate parkinga.

Prethodni sistem, koji je koristio starije tehnologije, bio je podložniji greškama, posebno u situacijama sa velikim protokom vozila.

Ovo pitanje aktuelizovano je nedavno i kroz odbornička pitanja, na sjednici lokalnog parlamenta.

“Novi sistem koristi automatizovane kamere koje identifikuju registarske oznake i brzo obrađuju podatke o naplati, smanjujući mogućnost greške i ljudske intervencije. Ova automatizacija omogućava bržu obradu plaćanja i smanjuje zastoje u garaži, što direktno povećava efikasnost”, kazao je Ćorović.

On je istakao da je jedan od najvećih izazova u radu gradske garaže bilo upravljanje gužvom tokom špica, kada su ulaz i izlaz često bili zagušeni.

“Novi sistem rampi omogućava brži protok vozila zahvaljujući unaprijeđenoj kontroli pristupa i naprednoj automatizaciji. Vozila sada ulaze i izlaze uz minimalne zastoje, što dovodi do smanjenja gužvi na rampama i u garaži. Prema prvim analizama, prosječno vrijeme čekanja na ulazu i uzlazu iz garaže smanjeno je za oko petinu, što direktno doprinosi poboljšanju korisničkog iskustva i efikasnosti rada”.

Pored navedenog, novi sistema omogućava preciznije praćenje praznih mjesta kako i preciznije izvještavanje o prihodima, broju vozila i drugim ključnim podacima, što upravi omogućava da donosi odluke o upravljanju prostorima i kapacitetima.

“Smanjeni su i troškovi održavanja, poboljšana je i sigurnost. Jedan od većih benefita je unapređenje sigurnosti korisnika garaže, a automatizovane kamere, sistem identifikacije registarskih oznaka i integracija sa sistema omogućavaju bržu identifikaciju potencijalnih sigurnosnih problema, uključujući pokušaje ulaska ili vandalizma, čime je povećana ne samo sigurnost korisnika već i imovine parkinga. Nova oprema troši manje energije, što doprinosi smanjenju operativnih troškova i ima pozitivan ekološki uticaj. Sve to ukupno doprinosi tome da su korisnici zadovoljni uslugama, posebno jednostavnošću i efikasnošću novog sistema”, kazao je Ćorović.