Jovanović: Svi da se uključe da se obrazovanje vrati na mjesto kojem pripada

Jovanović: Svi da se uključe da se obrazovanje vrati na mjesto kojem pripada

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti i komentarišući nesklad u ocjenama na kraju osnovne škole i na maturskim ispitima koji su nedavno pokazali disbalans u znanju i ocjenjivanju, dugogodišnja profesorica matematike Danijela Jovanović, ističe da je to realno stanje i odraz stanja u društvu.

„Trenutno društvo obrazovanje ne doživljava kao nešto bitno u cijelini, tako da ja krivce vidim u svima nama odraslima, u djeci ne. Ako prosvjetni radnik ima toliko administrativnih poslova, silnih komisija i timova, najmanje mu ostane vremena da se bavi svojom strukom. Ja sam matematičar po struci, a trenutno, po ovakvim pravilima, najmanje se bavi matematikom. Bavim se i vršnjačkim nasiljem, i timovima za suzbijanje i prevenciju raznih situacija, karijernim savjetovanjem itd. Najmanje sam matematičar. Trenutno vam je situacija u učionici da se vi ponajmanje bavite djecom koju interesuje matematika. I zbog toga mi je mnogo žao. Mora se povesti jedna velika kampanja, moraju se svi uključiti da se obrazovanje vrati na mjesto kojem pripada“, kazala je Jovanović.

Ona je istakla da se mora prihvatiti da ne možemo svi imati fakultete i „Luče“.

„Tu su silni pritisci kojima neki bolje, neki slabije odolijevaju. Vjerujte, u posljednjih mjesec dana treba ući u učionicu sa stresom koji doživite nakon razgovora sa pojedinim roditeljima. To donosi kraj školske godine, nakon razgovora sa roditeljem, da ne ulazim sva svoja u učionicu. Treba prečešljati sve. Planove, programe, odvojiti bitno od nebitnog, raditi na duhu ove djece. Sva ova djeca su izgubila timski duh, tačnije njima ništa više ne znači da se bore za svoju školu, za svoju državu, za svoju porodicu. Njima znače samo te ocjene“, smatra Jovanović.

Profesorica CSHB jezika i književnosti Ankica Đurišić dodala je da su rezultati maturskih ispita dokaz realnog stanja u obrazovanju.