Japanski svemirski brod lansira komercijalni sletanje na mjesec, potencijalno prvo u svjetu

Japanski svemirski brod lansira komercijalni sletanje na mjesec, potencijalno prvo u svjetu

Japanska svemirska kompanija lansirala je u nedjelju svemirski brod na Mesec posle nekoliko odlaganja, korak ka onome što bi bilo prvo za naciju i za privatnu kompaniju.

Misija HAKUTO-R kompanije ispace Inc poletela je bez incidenata iz Kejp Kanaverala na Floridi, nakon dva odlaganja izazvana inspekcijama rakete SpaceKs Falcon 9.

Više od stotinu ljudi na zabavi u Tokiju urlalo je aplauzom kada je raketa ispalila i podigla se u mračno nebo.

„Tako sam srećan. Posle višestrukih kašnjenja, dobro je što smo danas imali pravo lansiranje“, rekao je Juriko Takeda, 28-godišnji radnik u kompaniji za elektroniku koji se pridružio skupu.

„Imam ovu sliku američke zastave sa sletanja Apola, tako da iako je ovo samo lansiranje, činjenica da je privatna kompanija koja ide tamo sa roverom je zaista značajan korak.

Nacionalne svemirske agencije Sjedinjenih Država, Rusije i Kine ostvarile su meka sletanja na najbližeg suseda Zemlje u poslednjih pola veka, ali nijedna kompanija nije.

Uspeh misije bi takođe bio prekretnica u kosmičkoj saradnji između Japana i Sjedinjenih Država u vreme kada Kina postaje sve konkurentnija, a vožnje na ruskim raketama više nisu dostupne nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To bi takođe ograničilo nekoliko dana ispunjenih svemirom za Japan, nakon što je milijarder Jusaku Maezava u petak otkrio osam članova posade za koje se nada da će preleteti Mjesec na SpaceKs-u sledeće godine.

Ime HAKUTO se odnosi na bijelog zeca koji živi na mesecu u japanskom folkloru, za razliku od zapadnjačke ideje o čoveku na mesecu. Projekat je bio finalista na Google Lunar KSPRIZE prije nego što je oživeo kao komercijalni poduhvat.

Sledeća godina je godina zeca po azijskom kalendaru. Letelica, sastavljena u Njemačkoj, trebalo bi da sleti na Mesec krajem aprila.

Kompanija se nada da će ovo biti prva od mnogih isporuka državnih i komercijalnih tereta. Ovaj svemirski brod ima za cilj da postavi mali NASA satelit u lunarnu orbitu kako bi potražio naslage vode pre nego što sleti u Atlas krater.

Lender M1 će koristiti dva robotska rovera, uređaj veličine bejzbola na dva točka japanske svemirske agencije JAKSA i istraživač Rašid na četiri točka koji su napravili Ujedinjeni Arapski Emirati. Takođe će nositi eksperimentalnu solid-state bateriju koju je napravio NGK Spark Plug Co (5334.T).

„Rover Rašid je deo ambicioznog svemirskog programa Ujedinjenih Arapskih Emirata“, rekao je vladar Dubaija šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, koji je takođe potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i koji je posmatrao lansiranje u svemirskom centru Mohamed bin Rašid. .

„Naš cilj je prenos znanja i razvoj naših sposobnosti i da dodamo naučni pečat u istoriju čovečanstva“, napisao je na Tviteru.

Privatno finansiran ispace ima ugovor sa NASA-om za prevoz tereta na Mesec od 2025. godine i ima za cilj da izgradi lunarnu koloniju sa stalnim osobljem do 2040. godine.