Izglasana rekonstrukcija Vlade: Od danas je u njoj, pored Spajića, sedam vicepremijera i 24 ministra

Izglasana rekonstrukcija Vlade: Od danas je u njoj, pored Spajića, sedam vicepremijera i 24 ministra

Poslanici crnogorske Skupštine podržali su danas rekonstrukciju Vlade premijera Milojka Spajića u kojoj su pored PES-a, Demokrata, SNP-a i albanskih partija i predstavnici NSD-a, DNP-a i BS-a. Vlada nikad brojnija. Od danas 44. Vlada ima 24 ministarstva, sedam potpredsjednika i premijera. Glasanju je prisustvovalo 53 poslanika, a u skupštiskoj sali nije bilo poslanika opozicije – DPS-a, SD-a, HGI-ja i GP URA.

Tokom rasprave poslanici opozicije iznijeli su niz primjedbi na račun BS-a jer je ta partija prihvatila da bude u Vladi sa “prosrpskim”strankama. Novoizabrani članovi Vlade su položili zakletvu.

O novim članovima Vlade glasalo se pojedinačno, a imali su podršku između 50 i 53 poslanika. Nakon toga, novoizabrani funkcioneri položili su zakletvu.

Prethodno su poslanici razriješili više dosadašnjih ministara.

Poslanici opozicije napustili su sjednicu prije glasanja.

Evo ko su novi članovi Vlade

Premijer je predložio, a većina u parlamentu prihvatila, da Aleksa Bečić bude potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, da Filip Ivanović bude potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove a Budimir Aleksić potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama.

Milun Zogović novi je potpredsjednik Vlade za infrastrukturu i regionaini razvoj.

Ervin ibrahimović je potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova, prof. dr Saša Mujović, ministar energetike, Bojan Božović, ministar pravde a Slaven Radunović , ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Simonida Kordić je ministarka turizma, Maja Vukićević ministarka saobraćaja a Damjan Ćulafić , ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, a Dragoslav Šćekić ministar sporta i mladih.

Naida Nišić je ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Filip Radulović ministar pomorstva, Mirsad Azemović ministar dijaspore, a Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije.

Prihvaćen je predlog da Admir Šahmanović bude ministar rudarstva, nafte i gasa a Ernad Suljević ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama. Milutin Butorović je novi ministar bez portfelja.