Ivanković: Spremni smo da crnogorskom primorju dostavimo NEOPHODNE  količine vode

Ivanković: Spremni smo da crnogorskom primorju dostavimo NEOPHODNE količine vode

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje sproveo je čitav niz mjera i aktivnosti kako bi u cijelosti bio spreman za povećanu distribuciju vode tokom ljetne turističke sezone.

Otklonjeni su svi uočeni kvarovi, izvršeno je čišćenje izvorišta, sve pumpe su pripremljene za rad, a izvršena je i zamjena određene elektro opreme.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Borislav Ivanković ističe da imaju veliku odgovornost da odgovore zadatom zadatku da isporuče sve neophodne količine vode da ne bi bila dovedena u pitanje isporuka prema opštinama na Crnogorskom primorju u periodu kada ih posjećuje najveći broj turista.

“Smatramo da ćemo i ove ljetne turističke sezone odgovoriti zadatku, kao i u prethodnih 13 godina, da Crnogorskom primorju dostavimo tražene količine vode. Za mjesec jun ugovorene količine su nekih 265 litara u sekundi. Mi smo 16. juna imali nekih 323 litra isporučene vode u sekundi , što je oko 33 posto više u odnosu na ugovorene količine. Ugovorene količine za jul mjesec su 505 litara u sekundi, a za mjesec avgust su 590 litara u sekundi. Zahtjev za najvećom isporukom vode je u mjesecu avgustu kada je i najmanja izdašnost našeg izvorišta, kao i lokalnih izvorišta u opštinama na Crnogorskom primorju,” naveo je Ivanković.

Izdašnost izvorišta “Bolje Sestre” posljednji put je mjerena 16. juna 2024. godine i bila je oko 1.100 litara u sekundi. Ivanković ističe da je sada na jako dobrom nivou.

“Ove zime je bilo vrlo malo ili nimalo sniježnih padavina. Međutim, zahvaljujući kišnim padavinama u posljednje vrijeme ta izdašnost je povećana. Podsjećam da smo prošle godine u septembru mjesecu napravili privremenu branu u koritu rijeke Morače u drugoj zoni sanitarne zaštite. Zahvaljujući izradi te privremene utvrde izdašnost je tada bila povećana za nekih 50 do 70 litara i smatramo da je zaustavljen pad izdašnosti izvorišta “Bolje Sestre”. Tokom mjeseca jula planiramo da obnovimo ovu branu i smatramo da ćemo i u ovoj godini zahvaljujući toj preduzetoj mjeri osigurati nekih dodatnih 50 do 70 litara vode prema opštinama na Crnogorskom primorju,” naveo je izvršni direktor.

Dodatna aktivnost koja je predviđena na osnovu tehno-ekonomske studije je izrada mobilnog filterskog postrojenja kapaciteta 100 litara. Ono će se napraviti u području Malog blata koje je oko 150 metara udaljeno od izvorišta “Bolje Sestre”. Zahvaljujući toj preduzetoj mjeri, kapacitet bi se mogao povećati za oko 100 litara u sekundi.

“Za dodatne količine vode predviđena je i izrada fiksnih brana. Svjetska banka je već u pregovorima, zainteresovana je za izradu sistema tih fiksnih brana. One bi negdje koštale nešto preko tri miliona eura. Trenutno se vrše određena ispitivanja za zaštitu životne sredine. Kada se taj projekat bude realizovao smatramo da će sa izvorišta “Bolje Sestre” u dužem periodu biti potpuno riješen problem. Smatramo da pitanje nedostatka pijaće vode koje se može desiti u mjesecu avgustu može biti otklonjeno,“ kazao je Ivanković.

Dodatne brane bi bile postavljene kaskadno u koritu rijeke Morače u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite. Brane bi tako mogle spriječiti eventualne poplave koje se mogu desiti u zimskom periodu, dok bi u ljetnjem periodu mogle usporiti tok vode.