Hrvatske zvijezde Svjetskog prvenstva optužene za fašističke skandacije

Hrvatske zvijezde Svjetskog prvenstva optužene za fašističke skandacije

Hrvatske zvjezde Svjetskog prvenstva Dejan Lovren i Marčelo Brozović optuženi su da su pevali fašističku himnu dok su slavili treće mjesto na turniru u Kataru.

Prema italijanskoj publikaciji Corriere della Sera, video snimak prikazuje par koji izvodi pesmu „Za Dom Spremni“, koja se prevodi kao „Za domovinu spremni“ i popularizovana je tokom ultranacionalističkog ustaškog pokreta tokom Drugog svjetskog rata.

Na snimku incidenta se takođe vidi i vezista milanskog Intera Brozović kako pravi gest „puška“ dok dvojac pleše ispred hrvatske zastave.

Navodno je pucano u zagrebačkom noćnom klubu čiji je vlasnik Brozović.

Smajo Beso, predavač na univerzitetu u Velikoj Britaniji, primetio je na društvenim mrežama da se pesma smatra pronacističkom.

Međutim, Lovren, koji igra svoj klupski fudbal u Rusiji sa Zenitom iz Sankt Peterburga, odgovorio je na optužbe rekavši da njegovi kritičari samo „mrze sve što je hrvatsko. ”

Šačica bijednih, jadnih i ljubomornih ljudi mrze sve što je hrvatsko”, rekao je Lovren, a citira 24sata.

„U stvari, oni prvo mrze sebe. Ne razumem kako rade u Hrvatskoj? ”

Pesmu je prvobitno popularizovao Marko Perković, poznatiji po svom nadimku „Tompson“ – nadimku koji se odnosi na mitraljez Tompson.

Perković je poznat u Hrvatskoj i istočnoj Evropi po svojim ekstremno desničarskim stavovima o raznim temama.

Reprezentacija Hrvatske na Svjetskom prvenstvu ranije je snimljena kako peva pjesme koje je Perković napisao na timskoj večeri tokom FIFA Svjetskog prvenstva.

Hrvatski sud je 2020. godine presudio da je Perkoviću dozvoljeno da peva kontroverznu pjesmu na koncertima i da to ne predstavlja kršenje javnog reda i mira.