Hrvatska će zabraniti izvoz gasa, podižući tenzije sa Mađarskom

Hrvatska će zabraniti izvoz gasa, podižući tenzije sa Mađarskom

Hrvatska planira da zabrani izvoz lokalno proizvedenog prirodnog gasa, izjavio je u srijedu ministar privrede Davor Filipović, podižući ulog u već zategnutim odnosima sa susednom Mađarskom, navodi se u publikaciji Euractiv.

Hrvatska i mađarska naftna i gasna kompanija MOL zajedno posjeduju jedno od najvećih hrvatskih komunalnih preduzeća, naftno-gasni koncern INA.

„Poruka koju sam uputio i predstavnicima MOL-a je da INA planira proizvodnju 703 miliona kubika prirodnog plina 2022. godine, a sav taj plin proizveden u Hrvatskoj treba po pristupačnoj cijeni isporučiti hrvatskim građanima, ustanovama, bolnicama, dječjim vrtićima, “, rekao je ministar nakon sastanka s predstavnicima MOL-a u Zagrebu, prenosi državna televizija HRT.

„Vlada će sledeće nedjelje doneti odluku po kojoj će hrvatski gas ići hrvatskim kompanijama i građanima“, rekao je ministar.

Na pitanje da li to znači da će Zagreb efektivno zabraniti izvoz prirodnog gasa, Filipović je objasnio da će vlada formalno narediti Ini da proda sav gas proizveden u Hrvatskoj hrvatskim građanima, institucijama i kompanijama.

Filipović je takođe jasno stavio do znanja da rukovodstvo Ine više ne uživa podršku zagrebačke vlade, zbog čega je generalni direktor Ine Šandor Fasimon podneo ostavku.

MOL je najveći dioničar Ine sa 49,08% udjela, dok hrvatska vlada ima nešto manje od 45%. Dva najveća akcionara bila su upletena u nekoliko pravnih bitaka tokom protekle decenije.

U najnovijem INA-inom skandalu, Hrvatska je uhapsila pet osoba, uključujući višeg menadžera Ine, zbog sumnje da su organizovali šemu preprodaje Ininog prirodnog gasa trećim licima.

Kako je saopšteno, Gasprom će od 1. septembra preko Srbije isporučivati Mađarskoj 5,8 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom.

Pre toga, Rusija je pristala da Mađarskoj da dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa posle posete mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta Moskvi.

Osim toga, mađarska Uprava za atomsku energiju izdala je dozvolu za projekat Paks II – proširenje nuklearne elektrane Paks, koji će izvoditi ruska državna korporacija Rosatom.