Gornjepoljski vir zatrpan smećem, a od šiblja se ne može prići

Gornjepoljski vir zatrpan smećem, a od šiblja se ne može prići

Crna Gora je ekološka država. Makar na papiru. Ali, građani Crne Gore nijesu ekolozi. To pokazuju iz dana u dana, a „najsvježiji“ primjer ekološke nekulture je Gornjepoljski vir u Nikšiću, najveća estavela u Dinaridima.

Nesavjesnim građanima ne pomaže ni tabla da je riječ o spomeniku prirode, ni natpis da je zabranjeno bacanje smeća (što bi, valjda, trebalo da znaju i bez informacionih tabli).

Ovih dana estavela je „zatrpana“ smećem, a do nje se od šiblja i rastinja teško može doći, tako da svi oni koji su zainteresovani da vide „čudo prirode“ teško da mogu doći do njega.

Čitalac „Vijesti“ je poslao fotografije koje govore više od riječi, ali koje, nažalost, govore i o nama i nadležnim institucijama.

Estavele su oblici slični vrtačama, koje funkcionišu naizmjenično kao vrela i kao ponori. Gornjepoljski vir se nalazi u istočnom dijelu Nikšićkog polja, na nadmorskoj visini od 628 metara, istočno od uzvišenja Viroštak. Tokom ljetnjih mjeseci radi kao ponor, a tokom ostala tri godišnja doba funkcioniše kao izvor.

Ovaj prirodni fenomen oduvijek je bio predmet interesovanja naučne javnosti, a jednoglasnom odlukom odbornika nikšićkog parlamenta 2014. godine proglašen je spomenikom prirode.