Gorčević: Vlada usvojila Reformsku agendu

Gorčević: Vlada usvojila Reformsku agendu

Vlada Crne Gore danas je na sjednici Vlade usvojila Reformsku agendu, jednu od najbitijih stvari u okviru ekonomske konvergencije ne samo Crne Gore već Zapadnog Balkana, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević nakon sjednice Vlade.

“Usvojena je reformska agenda koja podrazumijeva niz reformi koje ćemo sprovoditi, i na kraju krajeva dobiti određeni iznos novca za te reforme”, istakla je Gorčević.

Kaže da je Plan rasta usvojen ranije, nakon čega je, kako navodi, Vlada imala zadatak da oformi tim, koji je pokazao posvećenost da se ovakav dokumet usvoji.

“Crna Gora je dobila 383,5 miliona evra”, istakla je Gorčević i napomenula da se radi 110 miliona bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbijeđen kroz povoljne kredite.

“Od ukupnog iznosa planirano je da 178,5 miliona evra bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona evra biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira”, napomenula je Gorčević.

Plan je, kako kaže, da se od ukupnog iznosa sedam odsto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Prva tranša očekuje se do kraja godine, u iznosu od oko 30 miliona evra.

Najavila je i formiranje koordinacionog tijela koji će nazirati implementaciju.