Glavni grad za projekte dao 25, a za plate 12 miliona evra

Glavni grad za projekte dao 25, a za plate 12 miliona evra

U kasu Glavnog grada za devet mjeseci slilo se 63.158.444 eura što je 74 odsto godišnjeg plana i 109,64 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je za Balša Špadijer, sekretar za finansije.

On navodi da u strukturi prihoda, najznačajnije ostvarenje je kod poreza na dohodak na fizička lica sa 25.125.200 eura.

“Slijede prirez porezu na dohodak fizičkih lica sa ostvarenjem od 9.530.379 eura, porez na nepokretnost je ostvaren u iznosu od 9.364.877 eura a od naknada ističem naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u ostvarenom iznosu od 8.816.106 eura. Sa druge strane ostvarena je tekuća budžetska potrošnja u iznosu od 35.182.037 eura u čijoj strukturi su bruto zarade zastupljene sa 12.203.795 eura, transferi privrednim društvima sa 11.976.531 euro, transferi institucijama kulture i sporta sa 3.261.000 eura i ostali”, navodi Špadijer.

Sekretar za finansije navodi da je Glavni grad za kapitalne projekte za devet mjeseci potrošio 25.317.203 eura.

“Završili smo ulice Gojka Radonjića i Radoja Jovanovića, na Draču je završena Ulica Vlada Martinovića a u centru Balšića ulica. U toku prošle i ove godine investirali smo značajna sredstva za nabavku opreme za privredna društva čiji smo osnivači, a u razvoj sistema za prečišćavanje otpadnih voda u ovoj godini potrošeno je 4.800.727 eura. U narednim danima biće uplaćeno još preko tri miliona eura za ovaj projekta. Uredili smo i izgradili veliki broj parkovskih površina, fasada, mikro lokacija i brojne druge kapitalne projekte. Očekujemo da će do kraja godine kapitalna realizacija biti značajno veća jer su brojni tenderski postupci u toku i njihova realizacija tek predstoji u narednom periodu. Očekuje nas nastavak izgradnje Bulevara Pera Ćetkovića, ulice Miloša Obilića, Kozaračka, druge faze Husinjskih rudara, Špira Mugoše, Đečevića i nadam se početku izgradnje šetališta Ljubović i šetališta uz Moraču”, naveo je Špadijer.

Balša Špadijer navodi da je u toku gradnja višenamjenskog objekta u Zagoriču, a rade na pripremi brojnih drugih saobraćajnica. “Pripremamo izgradnju nadvožnjaka na Bulevaru Save Kovačevića, rekonstrukciju Ulice Slobode, valorizaciju projekta Podgoričanka, a radimo i na komunalnim opremanjima i ostalim projektima. Podsjetiću da u narednim danima nastavljamo sa izgradnjom Bulevara Veljka Vlahovića, a u toku su tenderski postupci za izgradnju Zapadne obilaznice i bulevara Vojislavljevića. Možemo da konstatujemo da će se u narednom periodu realizovati brojni infrastrukturni projekti što će obezbijediti dalji razvoj grada”, navodi Balša Špadijer.

On dodaje da finansije Glavnog grada, i pored brojnih izazova, iskazuju stabilnost i sve tekuće rashode u potpunosti i u roku finansiraju iz tekućih prihoda.

“Imajući u vidu da se najveći intezitet ostvarivanja prihoda očekuje u poslednjem kvartalu, vjerujem da već sada možemo očekivati da ćemo ostvariti godišnji plan i time potvrditi da smo realno i sa posebnom pažnjom planirali budžet Glavnog grada”, saopštio je Balša Špadijer.