Gdje je NAJBOLJE MJESTO za ČUVANJE limuna?

Gdje je NAJBOLJE MJESTO za ČUVANJE limuna?

Nakon što ste iskoristili dio limuna, svakako bi trebalo ostatak čuvati u frižideru, ako ne namjeravate da ga iskoristite u toku dana.

Limun je snažan antioksidans koji smanjuje upalna stanja, a njegov sok sadrži mnogo korisnih stvari kao što su vitamin C, kalcijum, kalijum i gvožđe, kao i određena sredstva koja jačaju imuni sistem.

Da biste maksimalno iskoristili blagodeti ovog citrusa, važno je i kako ga čuvamo, piše Živim.hr.

Na sobnoj temperaturi ili u frižideru?

Ostavljanje limuna na stolu na sobnoj temperaturi je uobičajena praksa koju mnogi koriste, posebno ako, na primjer, planiramo da napravimo osvježavajuću limunadu u roku od nekoliko dana.

Nema ništa loše u tome. Ovaj metod ima nekoliko prednosti:

– Estetska privlačnost je među prvim prednostima ovog voća. Limun daje svježinu, a žuta boja ukrašava svaki prostor.

– Posegnuti za limunom koji je pri ruci svakako je bolje nego povremeno otvarati frižider. Na sobnoj temperaturi, limun obično traje oko nedjelju dana pre nego što počne da se suše i izgube ukus.

Međutim, postoje i nedostaci skladištenja limuna na ovaj način:

– Kraći rok trajanja je jedan od njih. Ovo voće ima poroznu kožicu kroz koju izlazi vlaga, zbog čega može da postane tvrdo i suvo u roku od nekoliko dana.

– Izlaganje svjetlosti i vazduhu će ubrzati proces sazrijevanja i dovesti do bržeg kvarenja.

S druge strane, čuvanje limuna u frižideru je efikasan način da se produži njihova svježina i rok trajanja.

Ako se pravilno čuva u frižideru, limun može ostati svjež do mesec dana, zadržavajući sočnost i ukus. Hladno okruženje frižidera usporava prirodni proces razlaganja.

Ovo je posebno korisno ako limun ne koristite često ili ako ih kupujete na veliko. Pored toga, za razliku od skladištenja na sobnoj temperaturi, hlađenje pomaže u održavanju vlažnosti limuna, sprječavajući ih da se osuše.