Finska zbog olova povukla sa tržišta dječje šolje uvezene iz Srbije

Finska zbog olova povukla sa tržišta dječje šolje uvezene iz Srbije

Finska je povukla sa tržišta dečje emajlirane šolje koje su iz Srbije, preko Hrvatske, uvezene u tu zemlju. Razlog je „rizik migracije olova sa oboda šolje“, objavio je RASFF – evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obavještavanje o hrani. Finska je šolje porijeklom iz Srbije povukla sa tržišta, a Švedska je, kako se navodi na portalu RASFF – obavijestila nadležne.

Moguća migracija olova sa oboda dječije emajlirane šolje otkrivena je prilikom zvanične kontrole na tržištu, javlja N1.

Na sajtu RASFF se navodi da je riječ o „potencijalnom riziku“.

Migracija olova i drugih teških metala, odnosi se na ispuštanje teških metala iz proizvoda koji su, kao gotovi proizvodi, namijenjeni da dolaze u kontakt sa hranom.

U Srbiji je ova materija regulisana Zakonom o predmetima opšte upotrebe i pratećim „Pravilnikom o materijalima i predmetima u kontaktu sa hranom uključujući i proizvode namijenjene odojčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja i sisanja, umirivanje i spavanje, kao i ambalažu za pakovanje hrane i predmeta opšte upotrebe“

Pravilnikom su propisane granične (maksimalne) vrijednosti kada je riječ o tome koliko gotovi proizvodi, pod određenim uslovima, smiju da otpuštaju olova i drugih teških metala.