Festival savremene književnosti “Bookiranje” 12. i 13. septembra u Podgorici

Festival savremene književnosti “Bookiranje” 12. i 13. septembra u Podgorici

Festival savremene književnosti “Bookiranje” biće organizovan 12. i 13. septembra u Book Caffeu u Podgorici, a u programu koji je pripremao tim Fokalizatora nastupiće više od 30 učesnika iz Crne Gore i inostranstva.

Drugo izdanje festivala podržali su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice i Ministarstvo za kulturu i medije.

Program za prelogomenu ima promociju slikovnice “Hrabra Anina i Mamina priča” priređivačice Tamare Milić, koju će već u četvrtak, 12. septembra u 12 sati, publici predstaviti Milić i ilustratorka Dunja Đuranović.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 16:45, a program prvog dana festivala započeće izvođenjem proslavljenih crnogorskih gitarista Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, nakon čega će uslijediti uručenje godišnje Nagrade “Milovan Đilas” za doprinos afirmaciji slobode govora, koju će laureatu uručiti predśednik NVU Društvo crnogorskih izdavača i glavni urednik Fokalizatora Vladimir Vojinović. Medijatorka svečanoga otvaranja je Jelka Malović.

U 17 sati biće organizovana promocija Fokalizatorovoga izdanja pjesničke knjige “Radio Rat “, čija je autorka ukrajinska pjesnikinja Darina Gladun. U promociji će učestvovati predstavnik Ambasade Ukrajine Anatolij Demeščuk, prevoditeljica Anđela Radovanović, Vladimir Vojinović, Jelka Malović i autorka.

U 18 sati biće predstavljene dvije nove prozne knjige iz produkcije Fokalizatora – “Pod oštrim uglom” Afana Latića i “Ispod glasa” Dragane Erjavšek. S autorkom i autorom razgovaraće urednica u Pobjedi i književnica Jelena Nelević.

Program u 19 sati rezervisan je za promociju knjige pripovjedaka “Đačka četa” istoričara i književnika Srđe Martinovića, a o tom izdanju Fokalizatora govoriće književnik Miraš Martinović, urednica izdanja i profesorica Svetlana Čabarkapa i moderatorka Itana Perišić.

U 20 sati biće promovisana nova sveska časopisa za književnost i kulturu Fokalizator, a o toj tematskoj svesci, čiji brojni tekstovi preispituju posljedice vršnjačkoga nasilja, govoriće dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman, Tijana Todorović, urednik Vojinović i moderatorka Jelena Nelević.

Drugi festivalski dan (13. septembar) počeće u 16:45 promocijom knjige “Poetika romana Putnik Sretena Asanovića” autorke Jelke Malović, u kojoj će učestvovati Vladimir Vojinović, Itana Perišić i autorka.

U 17:25 biće organizovana promocija knjige “Stub Soli” dramaturga i profesora Aleksandra Radunovića, u kojoj će pored autora učestvovati reditelj Stevan Koprivica i urednica knjige mr Sanja Vojinović.

Novi segment festivala su i panel diskusije, a učesnici prvoga panela na temu “Sve boje nacionalizma” biće hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, crnogorski istoričar Adnan Prekić, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i urednik za istoriografiju u redakciji Fokalizatora, crnogorski istoričar Miloš Vukanović. Panel će početi u 18:15.

Još jedna novina programa su radionice za djecu, koje će se odvijati u sali za sastanke Fokalizatora (suteren Book Caffea). Ovogodišnju radionicu s temom “Kako riječ pretvoriti u sliku” realizovaće Tijana Todorović i Sanja Vojinović, u 18:20.

U panelu “Mediji i vlast”, koji je zakazan za 19:10, učestvovaće kolumnista i književnik Andrej Nikolaidis, urednik emisije “Načisto” TV Vijesti Petar Komnenić, direktor TVNK-a Nikola Marković i Vladimir Vojinović.

Za 20 sati zakazana je promocija još jednoga novog izdanja Fokalizatora – romana “Lomljenje vjetra” hrvatskoga književnika Eda Popovića, a s autorom će razgovarati književnica i književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Dvodnevni program festivala biće zatvoren promocijom romana “Iskra nade, plamen beznađa” albanskoga autora i univerzitetskoga profesora iz Prištine Aga Apolonija, a u promociji te Fokalizatorove publikacije učestvovaće prevodilac s Kosova Škeljzen Malići, prevodilac Nikola Berišaj, Vladimir Vojinović i autor.

“Bookiranje” organizuje izdavačka kuća Fokalizator, u partnerstvu s NVU Društvo crnogorskih izdavača, Akademijom Milovan Đilas i podgoričkim Book Caffeom. Vizuelni identitet “Bookiranja” potpisuje univerzitetska profesorica Suzana Pajović.