Euromost: Ako se brzo ne reaguje sjever će ostati  BEZ STANOVNIKA

Euromost: Ako se brzo ne reaguje sjever će ostati BEZ STANOVNIKA

Podaci popisa su potvrdili sve analize koje NVO “Euromost” sprovodi posljednjih deset godina, a tiču se masovnog iseljavanja građana i loše demografske slike na sjeveru Crne Gore, naveli su iz ove organizacije.

Poručuju da će na sljedećem popisu, ako se nešto ne preduzme, biti mnogo gora situacija i da će se kako su najavili, prepoloviti broj stanovnika u većim opštinama na sjeveru, dok u tri opštine neće biti stanovnika, a mnoga sela će ostati pusta.

U NVO “Euromost” navode, da su i sadašnji podaci ovakvi zbog učešća velikog broja građana na popisu, koji su državljani Crne Gore i koji žive van Crne Gore, a njihove familije i rođaci ih upisivali kao da žive u Crnoj Gori.

Zato iz ove organizacije pitaju Vladu Crne Gore, ko će ostati da živi u opštinama na sjeveru Crne Gore, jer i dalje traju migracije i dalje se mladi bračni parovi opredjeljuju da žive u Podgorici i van Crne Gore. Kažu da i dalje masovno mladi odmah nakon završene srednje škole odlazi iz svojih opština, dok država, kako kažu, na sve to gleda, kao da se ništa ne dešava.

”Država Crne Gore ugasila je sve faklutete na sjeveru zapostavila sve mlade ljude koji se školuju na sjeveru, ukinula sve što je potrebno mladom čovjeku da ostane da živi na sjeveru, ukinula svakom bračnom paru mogućnost da se zaposli u opštinama na sjeveru i da zasnuje svoju porodicu, dok na drugu stranu imamo lokalne uprave koji zapošljavaju samo po političkom opredjeljenju i koje nijesu u finansijskoj mogućnosti da zadrže mlade ljude u svojim opštinama”, poručuju iz NVO “Euromost”.

Zato iz te organizacije apeluju na sve donosioce odluka, da shvate situaciju ozbiljno. “Da shvate da je Crnoj Gori danas najpotrebniji opstanak naroda bez obzira na vjeru i naciju”zaključuje se u saopštenju NVO “Euromost”.