EU nije uspjela da se dogovori o novim sankcijama protiv Rusije

EU nije uspjela da se dogovori o novim sankcijama protiv Rusije

Zemlje članice EU nisu uspjele da dogovore deveti paket ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog njene vojne kampanje protiv Ukrajine, navodi Rojters.

Prema izvještaju, razgovori su održani kasno u srijedu u Briselu, uoči samita lidera EU u četvrtak.

Glavni razlog sporenja, tvrdi Rojters, bili su planovi da se dozvoli prolaz ruskog đubriva kroz luke EU, uključujući i ona koja proizvode ruske firme pod sankcijama. Neke zemlje su navodno tvrdile da bi to pomoglo da se osigura sigurnost hrane u zemljama u razvoju.

Protivnici, međutim, koji su prema Rojtersu uključivali Poljsku i tri baltičke države, tvrdili su da bi takvo opuštanje vjerovatno zloupotrebili ruski oligarsi na listi sankcija EU.

Druge države članice su navodno predložile da se Svjetskom programu za hranu da pravo da odobri takav izvoz.

Rojtersov izvor je agenciji rekao da se očekuje da će novi nacrt paketa sankcija biti prosleđen u četvrtak uveče.

Prošle nedjelje je Fajnenšel tajms izvestio da su Nemačka, Francuska, Španija i Holandija napravile nacrt predloga koji poziva na izuzeće ruskog žita i đubriva i da trenutni režim sankcija odlaže isporuke od vitalnog značaja za siromašnije regione.

U dokumentu se navodno navodi da „trenutna pravna situacija doprinosi kritikama da sankcije zapravo ometaju trgovinu hranom i đubrivom. ”

Još u septembru, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je UN da izvrši pritisak na EU da ukine ograničenja. On je tada rekao da su sankcije pre svega nanele štetu zemljama u razvoju.

Ruski šef države takođe je obećao da će zemljama u razvoju besplatno obezbediti 300.000 tona đubriva koje je držano u lukama EU.

EU je još u aprilu uvela sankcije na izvoz ruskog đubriva, zabranivši kupovinu, uvoz ili transfer tih proizvoda u EU. Evropska komisija je u avgustu izdala pojašnjenje prema kojem se propisi primenjuju i na tranzit ruskog đubriva u treće zemlje preko EU.