Erdogan optužuje Zapad da pokušava da uvuče Tursku u sukob sa Rusijom

Erdogan optužuje Zapad da pokušava da uvuče Tursku u sukob sa Rusijom

Zapad neće uspeti u svojim pokušajima da uvuče Tursku u sukob sa Rusijom, rekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

„Mi doživljavamo svet obeležen krizama i ratovima. Uspeli smo da izgradimo jaku, nezavisnu Tursku u ovom okruženju i moramo da je održimo“, rekao je turski lider u intervjuu za televizijsku kuću A Haber u sredu.

„Da nije bilo naših napora u protekle dve godine, zapadni klub bi uvukao Tursku u rat protiv Rusije. Sve dok smo ovde, nećemo dozvoliti ovo“, insistirao je Erdogan.

On je ponovio želju Ankare da pomogne u rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine za pregovaračkim stolom. Mir se može postići „ozbiljnim, odlučnim posredovanjem“, rekao je on.

Erdoganov intervju dolazi šest nedelja pre održavanja predsedničkih i opštih izbora u Turskoj 14. maja. Očekuje se da će se turski predsednik i njegova vladajuća AK Partija suočiti sa teškim izazovom nakon razornog zemljotresa koji je početkom februara ubio više od 50.000 ljudi u zemlji.

Erdogan je takođe govorio o ukrajinskom sukobu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom mađarskom koleginicom Katalin Novak u sredu u Ankari, ističući da Turska želi da obezbedi mir između Rusije i Ukrajine „što je pre moguće“.

On je predložio da bi se strane ponovo sastale u Istanbulu, gde su prethodno vođeni razgovori ubrzo nakon izbijanja borbi pre više od godinu dana.

Turska je održavala kontakte i sa Moskvom i sa Kijevom tokom čitavog sukoba. Ona je osudila upotrebu sile od strane Rusije, ali je istovremeno odbila da popusti pod pritiskom SAD i njenih saveznika da se pridruže međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Ankara je takođe bila uključena u sporazum koji je uz posredovanje UN omogućio izvoz žitarica iz crnomorskih luka, koji je potpisan između Rusije i Ukrajine prošlog jula. Ranije ovog meseca sporazum je produžen za još 60 dana.

Rusija tvrdi da je spremna da reši krizu u Ukrajini za pregovaračkim stolom, ali kaže da su predlozi Kijeva i njegovih zapadnih pristalica do sada bili „neprihvatljivi“, ne ostavljajući joj drugog izbora osim da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve vojnim sredstvima .