„Endeq” peti ponuđač za Željezaru

„Endeq” peti ponuđač za Željezaru

Švajcarska kompanija “Endeq” peti je ponuđač na javnom pozivu za investitora u Željezaru koji je dostavio Elektroprivredi ponudu za kupovinu nikšićke fabrike, saznaju “Vijesti”.

Međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice zatvoren je juče, a ponude su dali kompanija “Wiesinger”, “8B Capital S.A.”, konzorcijum “Kvalitetsbygg-Uber Nordic” i konzorcijum “Universal Energy (Kina) – Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka) i “Neksan” (Nikšić).

“Endeq” je sredinom ovog mjeseca svoje namjere o ulaganjima u Crnu Goru saopštio na sastanku u sjedištu Ministarstva energetike kome su prisustvovali predstavnici više ministarstava, nekoliko državnih energetskih kompanija i kabineta predsjednika države.

Ovaj potencijalni investitor na tom sastanku je saopštio da je spreman da uloži i 870 miliona eura u više energetskih projekata, nezavisno od ponude za Željezaru.

Javni poziv za zakup pogona nikšićke fabrike raspisan je 11. decembra prošle godine. Pristigle ponude će biti otvorene početkom naredne sedmice.