Ekspertski tim za transplantaciju jetre posjetio Institut za bolesti djece KCCG

Ekspertski tim za transplantaciju jetre posjetio Institut za bolesti djece KCCG

Ekspertski tim hirurga za transplantaciju jetre Remzi Emiroğlu i Utku Yilmaz i pedijatrica-gastroenterohepatolog Vildana Ertekin boravili su u jednodnevnoj radnoj posjeti Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

O referencama profesora Emiroğlu najbolje govori činjenica da ga u Turskoj zovu „hirurg sa magičnim prstima“.

U Klinici Aci Badem do sada je transplantirano 20 crnogorskih pacijenata, od kojih je osmoro dječijeg uzrasta, od toga četvoro u prvoj godini života.

Ertekin je sa pedijatricom-gastroenterohepatološkinjom IBD-a Dušankom Novosel obavila kontrolu desetoro djece, osmoro transplantiranih i dvoje potencijalnih kandidata za transplantaciju koja su na praćenju jer imaju oboljenja jetre.

Uvažene ljekare primio je direktor KCCG-a Aleksandar Radović sa saradnicima – Veliborom Majićem, direktorom IBD-a, Dušankom Novosel i Aleksandrom Kujovićem, specijalistom opšte i supspecijalistom abdominalne hirurgije Hirurške klinike.

Radović se zahvalio turskim kolegama na dosadašnjoj uspješnoj i visokoprofesionalnoj saradnji, na zadovoljstvo, prije svega, crnogorskih osiguranika, naglašavajući da ima prostora za dalje unapređenje.

Emiroğlu i njegove turske kolege su, između ostalog, naglasili odličnu saradnju sa crnogorskim ljekarima posebno ističući da pacijenti „dolaze perfektno pripremljeni“ u njihovu ustanovu kao i njihovo odlično postoperativno praćenje u Crnoj Gori.

U cilju daljeg unapređenja saradnje dogovorena je višemjesečna edukacija naših mladjih ljekara u nihovom Centru za pretransplanatcionu pripremu i posttransplantacionom vođenju naših najmladjih pacijenta.

Takođe, u cilju unapređenja dalje saradnja, a sve u interesu obezbjeđivanja najbolje zdravstvene zaštite crnogorskim osiguranicima, menadžent KCCG prihvatio je poziv uvaženog Remziji da u narednom periodu posjeti Kliniku AcI Badem.