EKSKLUZIVNO: Novu vladu sastavljaju Evropa sad, Demokrate i manjine, Ibrahimović pristao da trampi spoljne poslove i poljoprivredu za druga dva resora, Spajić i Bečić to podržali

EKSKLUZIVNO: Novu vladu sastavljaju Evropa sad, Demokrate i manjine, Ibrahimović pristao da trampi spoljne poslove i poljoprivredu za druga dva resora, Spajić i Bečić to podržali

Na sastanku koji je sinoć održan u prostorijama Evrope sad, potvrđeno je da će novu vladu pored te koalicione liste činiti Demokrate i predstavnici manjina, što će činiti većinu od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Time je potvrđeno pisanje BORBE od prije nedelju dana kada smo jedini eksluzivno objavili da je pao dogovor oko nove vlade.

Premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsjednici biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj.

Nova Vlada će imati 22 ministarstva i četiri mjesta potpredsjednika vlade.

Evropi sad je pripalo osim premijera i potpredsjednika vlade još devet resora koje će podiejliti sa svojim koaliconim partnerima, Demokrate su dobile osim potredsjedničkog mjesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mjesta i jedno za HGI.

Novi predsjednik Skupštine biće Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Nova Vlada će imati četiri potpredsjednika: Ervin Ibrahimović će biti zadužen za vanjsku i evropsku politiku; Momo Koprivica će biti zadužen za politčki sistem, unutrašnju politiku i bezbjednost; Nik Đeljošaj za za regionalni razvoj, a Branko Krvavca iz Evrope sad za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Ibrahimović odustaje od mjesta ministra spoljnih poslova?

Ostavljena je mogućnost da ipak Ervin Ibrahimović ne bude novi ministar vanjskih poslova. Pošto je ta informacija da on bude ministar za taj resor na nož dočekana u javnosti, ostavljena ne opcija da on prepusti tu fotelju nekome iz Evrope sad, a da Bošnjačka stranka dobije neki drugi resor u kompezaciji.

Bošnjačka stranka trampi poljoprivredu sa Demokratama za neki drugi resor

Bošnjačka stranka je prvobitno dobila resor poljoprivrede, ali postoji mogućnost da taj resor ipak prepuste Demokratama, a da zauzvrat dobiju neko drugo ministarstvo koje je ranije pripalo partiji Alekse Bečića.

Evropi sad su pripala mjesta ministarstava prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ministarstvo ekonomskog i zelenog razvoja, ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoj, ministarstvo zdravlja i ministarstvo sporta i mladih i kulture i medija.

Demokrate su pored MUP-a uzele još ministarstvo odbrane, ministarstvo turizma i pomorstva, ministarstvo prosvjete i ministarstvo šumarstva i vodoprivrede.

Bošnjačka stranka će rukovoditi ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.

Albanska alijansa je dobila ministarstvo evropskih integracija pod uslovom da na toj poziciji dođe Genci Nimanbegu, u suprotnom, taj resor će pripasti drugoj albanskoj listi-Albanskom forumu, koji će pokrivati i ministarstvo javne uprave, gdje će na poziciji ostati Maraš Dukaj.

Hrvatska građanska inicijativa je dobila ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i na toj poziciji će biti Adrian Vuksanović.