Đeković: Za čistiji vazduh je neophodno povećanje zelong fonda grada

Đeković: Za čistiji vazduh je neophodno povećanje zelong fonda grada

Zelena Podgorica je najvažnija programska cjelina u Programu „ Podgoričke liste „, poručio je kandidat za odbornika na ovoj listi Dragutin Drago Đeković .

“Ako želimo zdrav i čistiji vazduh, neophodno je povećanje zelenog fonda grada, jer tako smanjujemo negativne efekte klimatskih uticaja. Nužna je i urgentna sistematska zaštita brda Gorica, ali kroz adekvatnu protivpožarnu zaštitu, pravilno pošumljavanje, redovno patroliranje i održavanje”, kazao je Đeković.

Kako je istakao, alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh.

“Povećanje broja stanovnika Podgorice je neminovost, s toga je neophodno stvoriti nove zelene površine. Podgorička lista ima detaljan i ostvariv plan, prvi potez je odmah krenuti sa stvaranjem nove park-šume površine preko 35 hektara na brdu Gorica Lješkopoljska”, poručio je Đeković.

On je dodao da kako bi sačuvali prirodne ljepote i vrijednosti na teritoriji Podgorice, ali i kako bi istovremeno ispunili obaveze iz EU Zelene Agende 30/30, potrebno je formirati nova zaštićena područja i parkove prirode.

“U cilju humanizacije betoniranih površina u City i drugim kvartovima, neophodno ih je ozeleniti i kroz program Zelene kulture edukovati djecu i mlade da poštuju i čuvaju prirodu. Naša velika ideja je formiranje Zelenog prstena oko grada. Tim zelenim poveznicama spojili bi parkove u urbanom jezgru grada”, kazao je on.

Prema mišljenju Đekovića, neophodno je formirati gradski Zeleni fond, koji bi efikasno podržao gradske službe i aktivno uključio građane u zaštitu životne sredine. Biće to sprega grada i građana sa ciljem ozelenjavanja Podgorice i očuvanja i održavanja prijeko potrebnog zelenila.

“Krajnje je vrijeme da se izmijene gradske uredbe, a da se njima stimuliše proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i uvede princip „koliko betona, toliko i sadnica“. Kroz te uredbe ćemo obavezati investitore da proporcionalno veličini objekta koji grade, doniraju ili zasade određeni broj novih sadnica”, zaključio je Đeković.