Edukacijom mladih u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Edukacijom mladih u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Događajima u Bijelom Polju i u Beranama s ciljem promocije rodne ravnopravnosti, nenasilja i mira medu mladima, Centar za romske inicijative Nikšić (CRINK) je obilježio završetak jednogodišnjeg projekta „Uvažavanjem različitosti kao alat za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja“.

U Bijelom Polju predstavnici CRINK-a su sa oko 200 srednjoškolaca iz Prve srednje stručne škole i Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ razgovarali o važnosti međusobnog poštovanja, nenasilnog ponašanja i jednakih prava za sve i podijelili im promotivni materijal sa adekvatnim porukama.

Što se tiče Berana, organizovan je sportski dan u osnovnim školama „Vukašin Radunović“ i „Radomir Mitrović“ i srednjim stručnim školama – „Berane“ i „Vukadin Vukadinović“, koji je imao za cilj promociju mira, jednakosti i zajedništva među mladima. Na taj način je obilježen i Međunarodni dan mira.

„Na terenu se našlo 35 igrača koji su učestvovali u fudbalskim, košarkaškim i odbojkaškim utakmicama, dok je oko 100 navijača pružalo podršku svojim ekipama. Sa sloganima ‘Mladost i mir’, ‘Sportom za mir i jednakost’ i ‘Zajedno na terenu, zajedno u životu’, kampanja je uspješno istakla važnost zajedništva i solidarnosti medu mladima“, stoji u saopštenju koje potpisuje Fana Delija.

Podsjetila je da je u sklopu projekta obučeno 30 vršnjačkih edukatora iz 11 srednjih škola iz Berana, Nikšića, Podgorice, Bara i Bijelog Polja, i i tri zajednice Roma i Egipćana koji su za svoje vršnjake sproveli ciklus od šest radionica po programu Y „Mladi – inovativni pristup prevenciji rodno zasnovanog nasilja“.

„Kroz ukupno 72 radionice (šest po školi), 360 srednjoškolaca imalo je priliku da sagleda društvene norme i razvije životne vještine potrebne za izgradnju zdravog odnosa zasnovanog na poštovanju i jednakosti. Pored toga, održano je 36 radionica sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice, uključujući 180 mladih učesnika, sa fokusom na podizanje svijesti o nasilju i načinu borbe protiv njega“, saopštila je Delija.

Prema njenim riječima, kroz četiri dodatne inicijative, uključujući aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, Međunarodnog dana ljudskih prava, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnog dan okupili su više od 700 studenata i članova zajednice „prenoseći važne poruke o ljudskim pravima i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Projekat „Uvažavanjem različitosti kao alat za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja“ podržan je od strane Američke ambasade u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije.