Državni vozni park preglomazan: Do kraja godine biće 5.200 službenih vozila

Državni vozni park preglomazan: Do kraja godine biće 5.200 službenih vozila

Broj službenih vozila u Crnoj Gori drastično je porastao u posljednjih nekoliko godina, uprkos obećanjima nove vlasti o racionalnijem korišćenju javnih resursa. Prema podacima MUP-a, trenutno ih je 4.810, a očekuje se da taj broj do kraja godine dostigne čak 5.200. Organizacija KOD upozorava da je državni vozni park preglomazan, te poziva na hitno smanjenje broja službenih vozila i bolju kontrolu njihovog korišćenja, piše Gradski.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Crna Gora trenutno raspolaže sa 4.810 službenih vozila. Iako je nova vlast najavljivala da će raskrstiti sa lošim praksama, podaci kojima raspolažu u Organizaciji KOD pokazuju da se od 2017. godine broj službenih vozila povećao za 1.000, sa tendencijom da do kraja godine dostigne čak 5.200 vozila.

„Veoma je važno napomenuti da u ovaj broj ne spadaju ni vozila koja su državne institucije uzele na lizing sa obavezom da ih nakon isteka dogovorenog perioda vrate. Tako da je vozni park javne administracije, kako na državnom, tako i na opštinskom nivou definitivno preglomazan i svjedoči o jednoj, ja bih rekla nepristojnoj bahatosti službenika i definitivno je da taj broj treba biti smanjen i doveden na neku optimalnu mjeru“, kazala je Mirjana Vuković iz organizacije KOD.

Kako bi se spriječile zloupotrebe kojima su građani svjedočili u prethodnom periodu, Vuković ističe da bi država trebalo da uspostavi registar službenih vozila, uz primjenu GPS sistema, kako bi se tačno znalo ko, kada i u koje svrhe koristi ta vozila.

„Sve dok to nemamo, mi ćemo davati ogromne sume za registraciju i održavanje tih vozila a da nemamo tačan uvid u to kako to utiče na sistem. Sve državne službe, sva službena putovanja, ručkove na potpis, sve to građani plaćaju iz svojih džepova. Taj novac je mogao biti usmjeren za izgradnju bolnica, škola ili vrtića kako bismo izbjegli čekanje u redovima kod ljekara, kako bi naša djeca učila i odrastala u uslovima dostojnim djeteta“, istakla je Vuković.

Analiza Gradske pokazuje da je broj službenih vozila posljednih šest godina konstantno preko 4.000.

Vlada Zdravka Kripokapića je 2020. godine od prethodne na čijem je čelu bio Duško Marković, naslijedila 4.573 službena automobila. Za vrijeme Krivokapićevog mandata broj službenih vozila je padao, pa ih je u 2021. bilo 4.273, da bi nakon dolaska Dritana Abazovića na čelo Vlade taj broj počeo da raste i u 2022. broj državnih četvorotočkaša je porastao na 4.281, a u 2023. dostigao brojku od čak 4.714.

Upravljanje Vladom je od novembra 2023. preuzeo Milojko Spajić, a podaci pokazuju da je u tekućoj godini broj vozila u vlasništvu države porastao na 4.810.

BROJ SLUŽBENIH VOZILA U CRNOJ GORI

2019. – 4.380

2020. – 4.573

2021. – 4.273

2022. – 4.281

2023. – 4.714

2024. – 4.810

Iz Organizacije KOD ocjenjuju da se problem države ogleda u nedostatku transparentnosti, kao i u slaboj informisanosti građana o pravima i obavezama državnih službenika, koji se prema državnoj svojini moraju odnositi savjesno, a ne tretirati je kao privatno vlasništvo.