[VIJESTI_ME] Direktor ACV-a: Efikasnijim sistemom u korak s razvojem vazduhoplovstva

[VIJESTI_ME] Direktor ACV-a: Efikasnijim sistemom u korak s razvojem vazduhoplovstva

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) posvećena je, pored brojnih aktivnosti, i reviziji internih procedura da bi se one poboljšale ili usvojile nove zarad efikasnijeg funkcionisanja menadžment sistema, kazao je “Vijestima” direktor ACV-a, Ivan Šćekić .

“Potreban je integrisani sistem – sigurnosti, bezbjednosti, kvaliteta, interne usklađenosti, ljudskih resursa, prateći razvoj oblasti. Takođe, paralelno sa svim nadzornim aktivnostima, radimo na unapređenju regulatornih zahtjeva, prije svega Zakona o vazdušnom saobraćaju. Promjene će uslijediti poslije duže vremena, a razlog je to da se na nacionalnom nivou održi korak sa globalnim razvojem vazduhoplovstva”, kazao je Šćekić koji je četvorogodišnji direktorski mandat preuzeo prije tri mjeseca.

Šćekić je ukazao da tim ACV-a radi sistematično i odgovorno, kao i da se podrazumijeva da svaki sistem koji se unapređuje donosi i određene promjene, za koje je siguran da će podržati svi koji teže napretku, efikasnijem i načinu rada u korist institucije.

On je, između ostalog, ocijenio i da sistem civilnog vazduhoplovstva obezbjeđuje stabilnu sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori.

“Jačamo kadar u stručnim službama poput saobraćajnih i drugih inženjera sa iskustvom u vazduholovstvu za nadzor nad radom vazduhoplovnih subjekta (Kontrola letjenja, Aerodromi, operatori vazduhoplova…)”, naglasio je Šćekić, inače diplomirani inženjer vazdušnog saobraćaja.

Naglasio je značaj očuvanja i podizanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, uz apsolutnu primjenu međunarodnih i domaćih propisa.

Šćekić je kazao da se rezultati ACV-a potvrđuju tokom kontrolnih posjeta međunarodnih i evropskih partnera, te se mogu smatrati uspješnim u ovoj oblasti, i u odnosu na razvijenije države od Crne Gore.

“Nedavne kontrolne posjete Agencije Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) i Evropske komisije pokazuju kontinuitet u primjeni najvišeg stepena usaglašenosti crnogorskih sa evropskim standardima sigurnosti i bezbjednosti u civilnom vazduhoplovstvu EU”, napomenuo je Šćekić.

Upitan o finansiranju ACV, Šćekić je kazao da je to često u javnosti netačno percipirano jer se Agencija ne finansira ni cent iz budžeta države Crne Gore.

“Način finansiranja je strogo regulisan evropskim propisima. Institucija se ne finansira iz državnog budžeta već dominantno iz međunarodnih izvora i to od ostvarenih preleta kroz crnogorski vazdušni prostor, a preostali dio od izdavanja licenci, sertifikata i pojedinih naknada koje plaćaju vazduhoplovni subjekti”, objasnio je Šćekić.

Dodao je da su striktna pravila EU i za potrošnju, kojih se Agencija pridržava.

Šćekić je istakao da ACV, uz mnogobrojne aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebnu pažnju posvećuje promociji sigurnosti i edukaciji vazduhoplovaca, uz edukativne radionice i obuke.

Šćekić je najavio da će Crnu Goru krajem septembra posjetiti prvi čovjek regionalnih aktivnosti Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) u Evropi i Sjevernom Atlantiku, Nikolas Ralo. Dodaje da će se realizovati značajna posjeta za državu odnosno ovu oblast, koju je Agencija inicirala prilikom nedavnog susreta u Parizu sa regionalnim direktorom ICAO.

“Iako je naša država na zavidnom nivou među zemljama regiona, ali i u Evropi, po efikasnosti u primjeni međunarodnih standarda i preporučene prakse ICAO, postoji prostor za dodatno unapređenje. U tome će najbolje pomoći tješnja saradnja sa vodećim ljudima ICAO”, naglasio je Šćekić.

Podsjetio je da je Podgorica u junu bila domaćin skupa vazduhoplovnih vlasti, kada je EK sa ACV organizovala Zajednički odbor ECAA – Sporazuma o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.