Danas slavimo VIDOVDAN: Ovo su običaji

Danas slavimo VIDOVDAN: Ovo su običaji

Pravoslavna crkva i njeni vernici obilježavaju jedan od najvećih praznika – Vidovdan

Običaji za Vidovdan

Ima sredina gdje se iznosi sve tkanje što žene i djevojke rade kako bi se vidjelo koliko su vrijedne.

U nekim sredinama na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

PRVO ŠTA UGLEDATE OVOG JUTRA UTICAĆE NA VAŠ ŽIVOT

Vidovdan jedan je od najvećih i po svetkovanju izuzetno očuvan praznik. U hrišćanskom kalendaru Sveti Vit ili Vid se praznuje od 1892. godine kao crkveni praznik.

Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima vidio, to ja rukama stvorio

Prema vjerovanju, veoma je važno šta će te toga dana vidjeti. Ono što bi čovjek tada vidio, u tome bi, po opštem uvjerenju, kasnije imao uspjeha. Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Izgovorite ove riječi i pogledajte u SUNCE

Takođe, postoji vjerovanje da na Vidovdan treba ustati prije zore, pogledati prema Suncu i reći: „Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”

Na Vidovdan se svaki član domaćinstva u zoru umije vodom vidovkom, za koju se vjeruje da može da iscijeli mnoge rane i bolesti. U selima pod Fruškom gorom, seljaci su se na praznik izjutra umivali rosom i izgovarali:

Ako na Vidovdan bude vedro, svu odjeću treba iznijeti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Sa druge strane, ako bude oblačno, treba prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne povoljno djelovati na usjeve.