Danas je Sveti Ilija: Na Ilindan ne bi trebalo ništa da se radi

Danas je Sveti Ilija: Na Ilindan ne bi trebalo ništa da se radi

Vjerovanja kažu da se Sveti Ilija vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Danas se obilježava praznik ovog proroka, čudotvorca i čuvara vjere, svetog Ilije koji rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin.

Sveti Ilija Gromovnik, kako je poznat u narodu, „pada“ u najtopliji dio godine i danas ne bi trebalo ništa da se radi, a posebno ne u poljima i njivama, kako se ne bi navukao gnijev svetitelja.

Vjeruje se ukoliko danas zagrmi, propašće sav plod lješnika i oraha, a kaže da je danas do podneva ljeto, od podneva jesen, te se zato i kaže „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Mnoge kuće Svetog Iliju slave kao krsnu slava, a u Srbiji je i slava vazduhoplovaca.

Veoma je poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv, a već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Vjeruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog , pa će se pred kraj sveta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu, piše RTS.

Značaj ličnosti i života svetoga proroka Ilije slikovito je opisao Justin Popović sledećim riječima:

„Svjedok Jedinog Istinitog Boga, najveći i najneustrašiviji. Jači od smrti. Pre Hrista pobijedio je smrt. Kakva sveta, kakva božanstvena sila! Ognjena revnost za Istinitog Boga. Sve nečisto spalio je u sebi, i oko sebe u svijetu. Kad je došao dan susreta sa smrću, sve su smrti bježale od njega , nijedna nije smjela da mu se približi, nego su ognjena kola sa ognjenim konjima uzela ga na nebo pred očima njegovog divnog učenika svetog Proroka Jeliseja. Otišao je na nebo kao car zemlje. Bio je car, a ništa nije imao, ni kolibe, ni krova nad glavom; išao je po šumi kraj potoka, i gavrani mu donosili hljeb. A doživio je slavu kao niko – uznesen je na nebo. Sav oganj: u vjeri u molitvi, u revnosti, ide na nebo da zadivi Anđele, i ljudima da se javi na Tavoru da bi pokazao da nebeski svijet učestvuje u Hristovom Preobraženju“, napisano je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.