Crna Gora prva u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice, ipak HPV vakcinu primilo svega 10000 mladih

Crna Gora prva u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice, ipak HPV vakcinu primilo svega 10000 mladih

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi. Sa druge strane, stopa HPV vakcinacije i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje koji su dostavljeni Gradskom portalu.

Broj vakcinisanih protiv HPV-a pored redovnih akcija Instituta za javno zdravlje (IJZ) i dalje je nizak. Podaci IJZ-a pokazuju da je 6.505 djece uzrasta od devet do 15 godina koja su primila vakcinu, dok je čak 49.935 djece u toj starosnoj grupi i dalje nevakcinisano.

Pored niske stope vakcinacije u primarnoj grupi, gdje postoje opštine poput Žabljaka i Šavnika koje bilježe gotovo nikakav obuhvat, nizak obuhvat bilježi se i u sekundarnoj ciljnoj grupi. U okviru ove grupe vakcinisano je 2.571 mladih, što je samo mali dio ukupnog broja od 30.837 u toj populaciji. Slično je i kod odraslih između 19 i 26 godina, gdje je vakcinisano svega 1.052 osoba.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je polno prenosiva bolest današnjice. Polno prenosivi tipovi HPV-a posebno su učestali među mladima do 25 godina, čineći ranu prevenciju ključnom u borbi protiv dugoročnih zdravstvenih posljedica, uključujući rak grlića materice.

„HPV je toliko čest da će više od 80 odsto nevakcinisanih muškaraca i žena biti inficirano u nekom trenutku svog života“, navodi se u dokumentu Instituta za jano zdravlje u koji je Gradski portal imo uvid.

Dodaju da se vakcinacijom postiže najbolja moguća zaštita od ozbiljnih bolesti, a svaka pravovremeno vakcinisana pomaže.

„Vakcinacija protiv HPV-a je dio rutinske imunizacije kod djevojčica, negdje i dječaka, u 135 države širom svijeta. Većina država u Evropskom regionu SZO uvela je HPV vakcinu, a broj ovih zemalja svake godine raste“, stoji u dokumentu.

Napominju da je vakcinacija protiv HPV-a u kombinaciji sa redovnim ginekološkim pregledima najbolja strategija za spriječavanje raka grlića materice.

Jedan od čestih razloga zbog kojih su roditelji skeptični prema vakcinaciji jeste zabrinutost o njenoj bezbjednosti. Međutim, iz IJZ-a uvjervaju da je vakcina bezbjeda, a da su eventualne nuspojave rijetke i blage.

„Svaka HPV vakcina je temeljno testirana na bezbjednost i djelotvornost u kliničkim istraživanjima prije nego što je počela njihova masovna upotreba. Praćenje neželjenih događaja je nastavljeno od kada su vakcine uvedene; i nakon više od 270 miliona datih doza HPV vakcina koje su do sada primjenjene u preko 100 država svijeta, vakcine su se pokazale kao izuzetno bezbjedne“, objašnjavaju oni.

Takođe, demantuju i navode da HPV vakcina izaziva sterilitet ili da na bilo koji način utiče na buduće trudnoće.

„Vakcinacija protiv HPV-a ne utiče na šanse djevojčice ili žene da zatrudne niti na bilo koji način utiče na buduće trudnoće. Takođe ne utiče na plodnost dječaka ili muškaraca“, navode iz IJZ-a

U Crnoj Gori se od početka vakcinacije koristi isključivo najbolja dostupna HPV vakcina, a to je devetovalentna vakcina naziva Gardasil9®. Ova vakcina štiti od sedam visoko rizičnih tipova HPV-a: 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58, kao i dva HPV tipa koji uzrokuju genitalne bradavice (tipovi šest i 11). ,