CGO: Koga je i čime Raonić zadužio da poslije svega ostane na funkciji?

CGO: Koga je i čime Raonić zadužio da poslije svega ostane na funkciji?

Nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) pitao je nadležne koga je i čime generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić zadužio da poslije svega ostane na toj funkciji.

Iz te NVO su nabrojali sva događanja vezana za RTCG u prethodne dvije sedmice.

„Osnovni sud u Podgorici poništio je odluku RTCG o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG. Ovo je druga presuda Osnovnog suda, povodom drugog nezakonitog imenovanja Raonića. Ponovo je naloženo Savjetu da izvrši izbor među kandidatima koji su se prijavili na inicijalni konkurs, ali što ne uključuje Raonića. Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović – Veličković zatražila je sazivanje hitne sjednice Savjeta povodom ove odluke Osnovnog suda, ali predsjednik Savjeta Veselin Drljević ponovo je zloupotrijebio svoja ovlašćenja i odbio to uz prijedlog da se održi sastanak zatvorenog tipa“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da je član Savjeta RTCG Predrag Miranović podnio ostavku godinu prije isteka mandata uz obrazloženje da će intezivirati svoj rad na Univerzitetu Crne Gore (UCG) i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU).

„Ta ostavka stiže pred sastanak zastvorenog tipa povodom presude Osnovnog suda zbog nezakonitog imenovanja Raonića u kojem je kao član Savjeta RTCG i sam tada učestvovao“, dodaju iz CGO.

„Asocijacija Spektra objavila je rješenje Agencije za elektronske medije, kojim se utvđuje da je RTCG tokom emitovanja informativnih emisija ‘Dnevnik 2’ i ‘Argumenti’ višestruko prekršila Zakon o medijima i Odobrenje za emitovanje, time što nije obezijedila profesionalno i odgovorno informisanje. Skupština Crne Gore je uprkos apelu 17 NVO da to ne čini, prije usvajanja novog seta medijskih zakona koji se očekuje u narednih mjesec dana, okončala izbor dva člana Savjeta RTCG po aktuelnom zakonu, a među njima i Naoda Zorića, koji je već dva puta učestvovao u nezakonitom izboru Raonića“, piše u saopštenju.

Iz CGO su kazali da je generalni sekretar Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović otvorio iako, kako navode, ograničeno, pitanje sistematizacije u RTCG i kapacitiranosti kadrova, što je prvi put da se neko iz vladajuće većine od izbora Raonića zapita kako su stvari uređene u RTCG.

„Uslijedio je odgovor prozvanog Raonićevog pomoćnika, Mitra Rakčevića, na zapanjujuće niskom nivou za nekog ko pokriva tu poziciju“, zaključili su i napomenuli da je pravosnažnim presudama sudova, kao i mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), potvrđeno da je Raonić nezakonito na poziciji generalnog direktora RTCG.