CGO: Četiri godine trebalo Komisiji da utvrdi da je sudija Klikovac povrijedio kodeks

CGO: Četiri godine trebalo Komisiji da utvrdi da je sudija Klikovac povrijedio kodeks

Četiri godine bilo je potrebno Komisiji za etički kodeks Sudskog savjeta da odluči po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO) i utvrdi povredu člana 7 Etičkog kodeksa sudije od strane Srđana Klikovca, sadašnjeg predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

Iz CGO su kazali da Klikovac možda ne bi ni napredovao da je Sudski savjet ažurno i neselektivno radio svoj posao.

U vrijeme podnošenja CGO inicijative, Klikovac je bio sudija Upravnog suda, a slao je prijetnje i uvrede primitivnog sadržaja nastavniku razredne nastave u OŠ „Branko Božović“ u Podgorici Mitru Magovčeviću, koji je u više navrata javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac, bivše supruge ovog sudije i koja je bila Magovčeviću protivkandidat za izbor direktora škole u kojoj oboje rade.

„Taj konflikt je doveo i do prekršajnog postupka, pri čemu je i tada utvrđeno da je Klikovac povrijedio odredbe Etičkog kodeksa sudija, pokušavajući da vrši uticaj na postupajućeg sudiju u tom predmetu u kojem je bio jedan od okrivljenih. Ovakvo sudijsko ponašanje nedostojno je sudijske funkcije, što povlači i potrebu ozbiljnog sagledavanja pozicije ovog sudije. Dodatno, brine i selektivnost u radu Sudskog savjeta koji po određenim prijavama postupa brzo, a druge drži godinama u fioci.