CEDIS tvrdi: Sistem stabilan, građani kažu da se dispečeri ne javljaju na telefon

CEDIS tvrdi: Sistem stabilan, građani kažu da se dispečeri ne javljaju na telefon

U Crnoj Gori je postalo nezamislivo živjeti bez klime, a mnogi su ovih dana na plus 40 stepeni ostali bez struje. Građani se žale da se službe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ne javljaju na telefone za prijavu kvara, kao i dobijanje informacija zbog čega ostaju bez napajanja električnom energijom. U prethodnih nekoliko dana bilo je učestalih nestanaka struje posebno u Tivtu, Budvi i podgoričkim naseljima… U Tivtu su zbog toga protestovali i privrednici. Da li sve ovo ukazuje na to da se elektroenergetski sistem nalazi u problemima?

Dio privrednika u Tivtu protestovao je zbog, kako su kazali, čestih nestanaka struje, posebno nakon kolapsa u tom gradu i aerodromu Tivat.

Bez struje više sati bila je i Budva, a prije dvije noći u mraku je bio i dio podgoričkog nasljelja Stari Aerodrom, te Konik. Objave na Facebooku o nestanku struje građanima ne znače puno i uglavnom su šture tipa “zbog kvara ekipe su na terenu i to je to”. Zato je postavljeno pitanje CEDIS-u da li se nakon ovih učestalih nestanaka struje elektroenergetski sistem nalazi u velikim problemima.

“Ono što možemo kazati jeste da je elektroenergetski sistem stabilan i pored vanrednih meteo prilika, koje su nadležne institucije proglasile uz crveni meteo alarm, uz sve preporuke ponašanja u takvim, vanrednim, okolnostima. Napajanje korisnika je uredno, u odnosu na date okolnosti, a ispada elemenata sistema je u takvim prilikama, nažalost, bilo i biće ih, a kao djelovanja više sile i na njih se ne može uticati. S toga, čudi doneseni zaključak da su ispadi „učestali“ ako od nas nijesu traženi uporedni podaci u odnosu na prethodne godine. Prema našim podacima, ispada je manje nego u istom periodu prošle godine. Ono što je sigurno jeste da se CEDIS trudi, a to ćemo i ubuduće raditi, da beznaponskih stanja uopšte ne bude”, navode iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a su za CdM kazali da su upoznati sa protestom privrednika u Tivtu. Podsjećaju da je Tivat spornih dana nije imao struju od 9:40 do 15 časova.

“U tom periodu pet odsto korisnika bilo je bez napajanja električnom energijom. Drugi prekid je bio u periodu od 14-14:50 h, zbog prebacivanja na alternativno napajanje dok se ne otkloni nastali problem na mreži, i tada je 40 odsto korisnika sa teritorije opštine Tivat bilo bez napajanja električnom energijom”, objašnjavaju u CEDIS-u.

U Budvi spornog dana struja je nestala u 14:52 sati kada je zbog kvara na kablu koji napaja trafostanicu 35/10kv „Rozino“, osam do devet odsto korisnika opštine Budva bilo bez napajanja.

“Da ne bi isti korisnici bili sve vrijeme bez napajanja naizmjenično su isključivani jedni, a uključivani drugi kako bi pojedinačno bili što manje bez napajanja. Naizmjenično napajanje je uvedeno toga dana kako bi se preduprijedili veći problemi zbog visokih temperatura i opterećenja koji je dostiglo svoj istorijski maksimum. Zbog svega toga nije bilo moguće da alternativno napojimo kompletan konzum”, objašnjavaju u CEDIS-u.

Problemi sa napajanjem dijela Starog Aerodroma su nastali u 22:56h, 16. jula usljed ispada kabla Stari Aerodrom 6.

“Ekipe su locirale kvar i alternativno napojili cijeli konzum oko 00:30h. U 02.17 h došlo je do ispada kabla Konik i bez napona su ostali korisnici tog naselja i dio korisnika Starog aerodroma koji su prethodno alternativno napojeni sa kabla Konik. Ekipe su u popodnevnim satima sanirale taj kvar”, navode iz CEDIS-a.

Što se telefona dežurnih službi tiče, iz CEDIS-a uvjeravaju da se njihove kolege javljaju na telefone koji su dostupni građanima za prijavu kvara. Objašnjavaju i postupak prilikom prijave kvara, na osnovu koga će, uvjereni su, građanima biti jasnije zašto pokazuje zauzeće u slučajevima većih problema na mreži.

“Nakon ostvarene komunikacije sa korisnikom, Operater je dužan da upiše ime korisnika, telefonski broj, adresu, da se upozna sa problemom koji korisnik ima i nakon toga obavještava dežurnog inženjera koji raspoređuje ekipe.”, pojašnjavaju oni.

Takođe, dodaju, u obavezi je upisati vrijeme nastanka kvara (problema) , vrijeme otklanjanja istog kao i sve prateće informacije.

“Pored ovoga posla operateri obezbjeđuju mjesto rada tim ekipama i vrše uključenje dalekovoda ili kablova nakon što se steknu uslovi. Sve to vrijeme operater ne može da komunicira sa drugim korisnicima zbog zauzetosti telefonske linije i svojih radnih obaveza. Što prije završi svoje obaveze prije će biti angažovane ekipe, a samim tim će i korisnici prije dobiti napajanje. Sve i da je operateru samo obaveza da se javi na telefon jasno je koliko je teško dobiti slobodnu liniju ukoliko je bez napajanja veći broj korisnika”, navodi CEDIS.

Važno je, poručuju, dobiti tačnu informaciju.

“Upravo, jedina tačna informacija koja se može dati u prvom trenutku je da je došlo do prekida u napajanju i da li su ekipe izašle na teren ili se nalaze na otklanjanju nekog drugog kvara. Do izlaska ekipa na teren, niko nema bilo kakvu drugu, približniju informaciju, pa je i ne može podijeliti sa vama. Nakon detaljnog ispitivanje visokonaponske opreme može se locirati mjesto i uzrok kvara ali ne vidimo koliko bi te informacije značile građanima. Ono što građane interesuje je trajanje beznaponskog stanja, a i to je nekad teško predvidjeti jer otklanjanje jednog kvara, recimo na kablu ne znači da je završen problem i da eventualno nema dodatnih kvarova. Nadamo se da smo bar dijelom razjasnili proces rada ekipa dežurne službe kao i druge nejasnoće”, navodi CEDIS.

Ljeto je uvijek izazov kada je u pitanju elektroenergetski sistem. Povećan broj korisnika sistema, veliki broj nelegalnih objekata, za koje mreža nije projektovana, potpomognuti visokim temperaturama, dovode sistem do gornjih granica opterećenja.