Camaj: Podržali smo Crnu Goru, preuzeli smo odgovornost; Nećemo više biti dekor

Camaj: Podržali smo Crnu Goru, preuzeli smo odgovornost; Nećemo više biti dekor

Poslanik Albanskog foruma u Skupštini Crne Gore Nikola Camaj kazao je da su prvi put dio Vlade u punom kapacitetu, za šta su preuzeli odgovornost, dok su ranije bili više „kao ukras“.

Camaj je podsjetio da je ovaj saziv kada je počeo sa radom imao u skupštinskoj proceduri 160 zakona, ukazujući na značaj propisa o lokalnoj upravi i o državljanstvu. Smatra i da poslanici imaju volju za reformu izbornog zakonodavstva, kao i da su građani izgubili povjerenje u izborni proces, što su pokazali kroz malu izlaznost na posljednjim izborima.

„Osjeća se volja i ta spremnost i u nadležnom odboru i u Skupštini, maltene konsenzusom da se mora izvršiti reforma koja je početa i prije nekoliko puta, ali nikad nije postojalo dovoljno volje i nije se obezbijeđena dvotrećinska većina u parlamentu. U ovom momentu i ovom sazivu računamo da ima te volje. Sami odbor je veoma aktivan.“ – kaže Camaj.

Dodaje da ne samo da su zakoni koji regulišu ovu materiju dosta zastarjeli, već je i sami model izbora u Crnoj Gori zastario, i pokrenuće se priča i o modelima koji su najbolji za državu.

Camaj smatra da je bitno da se kroz zakonsku regulativu stekne povjerenje građana, jer su izgubili povjerenje u izborni sistem u Crnoj Gori. Kao dokaz toga, navodi nisku izlaznost na posljednjim izborima.

„Očekujem da ćemo do decembra završiti posao i ponuditi kompletnu zakonsku regulativu.“ – kazao je on.

– Javnost zna da posljednje dvije godine prethodnog saziva parlament nije radio, pa je bilo dosta zakona i materijala koji su čekali. Kada smo počeli sa radom bilo je oko 160 zakona u proceduri. Dosta se radilo i parlament je bio dosta aktivan. Pored zakona koji su čekali, radilo se i na novim. Pored izbornog zakonodavstva, radi se i zakon o lokalnoj upravi, koji je veoma bitan. Crna Gora je veoma centralizovana. Moramo da dobijemo kvalitetniji i demokratskiji zakon. Postoje zakoni koji se moraju dati u proceduru, kao što je zakon o državljanstvu.

Camaj se dotakao i glasanja Majke Vukićević protiv članstva tzv Kosova u Savjet Evrope.

„Mislim da nije dobro da se svađamo oko nečega na šta nemamo uticaj. Glasanje poslanika je samostalno. Niko ne može uticati. Samo glasanje nije problem koliko je priče oko toga. Mi smo se ujedinili oko evropske i vanjske politike. Razumijem želju pojedinih struktura da se izbore za glasove. Mislim da je to više težnja da se ostvari prevlast u srpskom biračkom tijelu.“ – smatra on.

Camaj ističe da je ovo je prvi put da su Albanci uzeli sudbinu u svoje ruke kada je u pitanju Crna Gora.

„Samim činom glasanja (za Vladu) opredijelili smo se i podržali Crnu Goru. Život u Crnoj Gori treba napraviti što boljim za sve građane. Preuzeli smo odgovornost, jer smo dio Vlade u punom kapacitetu. I prije smo bili, ali to je više bio ukras – ministar za manjinska prava. Nijednog Albanca nije bilo u nekom upravnom odboru, a da ne govorimo o direktorskim pozicijama. Stvarali smo preduslove da Albancima bude bolje. Biće im bolje kada i svim građanima Crne Gore. Dijelimo sudbinu sa ostalim građanima. Ima mnogo toga da se uradi još. Ili ćemo raditi da bude bolje, ili nećemo biti tu. Nećemo prihvatiti da budemo dekor.“ – poručio je Camaj.