Camaj: Blokada puta u mjestu Božaj otvara niz pitanja, i isto tako dovodi do niza zaključaka

Camaj: Blokada puta u mjestu Božaj otvara niz pitanja, i isto tako dovodi do niza zaključaka

Čin grupe građana koja je juče u mjestu Božaj blokirala saobraćaj i razvila transparent „Kad se vojska na Kosovo vrati“, bilo da je od pojedinaca ili organizovan od struktura, otvara niz pitanja, i isto tako dovodi do niza zaključaka, saopštio je potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj.

„Danas je godišnjica zloglasne policijske akcije Orlov let, koju se svojski potrdila da Malesiji čestita, na svojstven način, grupa građana, rekao bih srpske nacionalnosti, koja je juče u mjestu Božaj, u srce Hota i Malesije, blokirala saobraćaj, raširili ratno-huškački transparent, i provocirala prolaznike, i to pod zaštitom policije. Moram podsjetiti građane da ovakav čin nas podsjeća ne samo na državnu torturu nad Albancima 9. septembra 2016 god., već i na prethodna stradanja, recimo streljanje 30 hota 41. ili 74, 1919. godine, pa na maskar u Previji 1915, Baru 1945. godine“, navodi se u saopštenju.

Camaj je rekao da se zalagao za traženje načina „da se ispravi ta nepravda, a ne da danas osjetimo prizive na ponavljanje istih, jer sadržaj parole nije ništa drugo, no to“.

„Takvim skupovima nije mjesto u Crnoj Gori, a još manje u jednoj sredini kao što je Malesija. Takvim prizorima nije mjesto u društvima koja teže ozdravljenju. To je više odlika društava koje prizivaju na nestabilnost. Na kraju krajeva, iako za mene neprihvatljivo, mogli su to uraditi u Vasojeviće, a na e srce Malesije. Jučerašnja provokacija je prošla bez incidenata samo zahvaljaći srećnim okolnostima, jer mještani nisu bili obaviješteni, i nisu znali, jer bojim se da bi to imalo dalekosežne posljedice“, naveo je Camaj.

Istakao je da je svačija obaveza „da radimo na dobrobit svih naroda, pa i na Kosovu, i da pomognemo demokratski razvoj i te države, kako bi u skladu i stabilnosti živjeli svi građani Kosova, pa i Srbi“.

„…Ali proziv da se vojska vrati tamo, gdje joj prirodno, a ni po međunarodnim sporazumima nije mjesto, je veliko odmaganje tim naporima. Moram reći, da i dalje želim da vjerujem, da će sve to što se juče desilo ostati izolovan slučaj, jer je upereno i protiv onoga za šta se svi mi u Skupštini zalažemo“, rekao je.

„Da bi moje vjerovanje bilo utemeljeno, očekujem od Državnih organa da preuzmu sve radnje iz ustavne nadležnosti, da identifikuju lica i kazne prema zakonu, jer su gospoda, pored ostalog, nenajavljeno blokirali međunaradni put, i jer su gospoda pozivali na međunacionalnu mržnju. Ako se to ne desi, ispašće da je sve to uradjeno u oragnizaciji struktura vlasti, kao što je bilo sa autokolonama 97., i to ne bi bilo dobro. A lično ne bih se čudio, da je nalogodavac isti. Moram podsjetiti državne organe da se protiv čelnika Opštine Tuzi i dalje vodi postupak zbog blokiranja međunardnog puta, iz veoma opravdanih razloga, a da jučerašnji slučaj prođe bez odgovornosti odgovornih, bio bi dokaz da nismo ravnopravi, i da smo poraženi, te da smo u zabludi što smo dio vlasti“, zaključio je Camaj.