Broj turista u Pivi bi bio veći da su svi registrovani

Broj turista u Pivi bi bio veći da su svi registrovani

Odlukom Skupštine opštine Plužine 22. aprila 2015. godine osnovan je Park prirode (PP) “Piva”, prvi park prirode u Crnoj Gori, koji je od 2016. do kraja prošle godine, prema njihovim podacima, posjetilo skoro 228 hiljada registrovanih turista, dok je za osam godina na teritoriji opštine Plužine ostvareno više od 50 hiljada noćenja.

Iako je broj registrovanih turista u Pivi za osam godina za stotinu puta veći od broja stanovnika, a prošle godine je preko osam puta bilo više turista nego stanovnika, iz Parka smatraju da brojke ne odgovaraju realnom stanju, jer veliki broj turista nije registrovan.

“U 2023. godini registrovano je 19.819 posjeta zaštićenom području Parka prirode ‘Piva’ na osnovu evidencije prodatih ulaznica za ulazak u zaštićeno područje i razgledanje istorijske i prirodnjačke zbirke i to: 15.638 na Šćepan Polju, 4.010 na Trnovačkom jezeru, 55 u Crkvičkom Polju, 45 u Nedajnom i 71 u Kuli Lazara Sočice. Na osnovu evidencije Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Plužine, na prostoru opštine su prošle godine registrovana 6.784 noćenja, od toga 5.173 stranih i 1.611 domaćih gostiju. Smatramo da brojke ne odgovaraju realnom stanju i da je broj posjeta i noćenja u 2023. godini bio višestruko veći. Razlog ovako niskim brojkama je neodgovornost pružalaca usluga smještaja koji ne registruju svoje goste, tako da i veliki dio prihoda od boravišne takse Parka, kao društva koje obavlja poslove lokalne turističke organizacije, ostaje u sivoj zoni”, kazao je za “Vijesti” v.d. izvršnog direktora PP “Piva” Ivan Doderović .

Prema njegovim riječima, aktuelna statistika ne doprinosi dobrom imidžu opštine Plužine kao atraktivne turističke destinacije, a vjeruje da će na kraju ove godine situacija biti drugačija.

“U cilju rješavanja ovog problema organizovali smo sastanak sa izdavaocima smještaja kojima je pružena mogućnost da besplatno preuzmu aplikaciju za prijavu gostiju, koja će im u tom dijelu umnogome olakšati posao, a nadamo se i doprinijeti boljim statistikama broja posjeta i noćenja na nivou opštine. Prezentovana im je procedura registracije privatnog smještaja, a predočene su im i zakonske obaveze u vezi sa prijavom gostiju”, kazao je v.d. izvršnog direktora PP “Piva”.

Što se Parka tiče, prema riječima Doderovića, potrudili su se da turističke potencijale Pive predstave na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, kao i na Sajmu promocije sjevera na moru u Budvi.

“Prije početka ljetnje turističke sezone pripremljen je novi promotivni materijal i turistička signalizacija, a zaposleni u Parku prirode su radili na poboljšanju lake turističke infrastrukture kroz postavljanje novih i opravku dotrajalih informacionih tabli, postavljanje novih klupa za odmor na teritoriji cijele opštine, održavanje ambijentalne higijene uz putne pravce, uređenje vidikovaca, pješačkih i planinarskih staza, čišćenje puta od Šćepan Polja do početne tačke za rafting na Brštanovici”, naglasio je Doderović.

Iako je rafting na Tari najinteresantniji turistima, Piva nudi i brojne druge vidove aktivnog odmora, poput slobodnog penjanja, kajakinga, zip lajna, krstarenja Pivskim jezerom, jahanja konja, džip safarija, planinarenja, a uskoro će biti instalirana i via ferata.

Tu su i brojne manifestacije koje se u Pivi organizuju, a u planu je i jedna nova.

“Ovog ljeta, četvrti put, organizujemo ‘Pivska priču’ koja je prethodnih godina okupila brojne izvođače sa ex YU scene i naišla na odličan odziv publike, a vjerujemo da će tako biti i ove godine kada će na gradskom amfiteatru od juna do avgusta biti organizovani koncerti Goce Tržan i Sare Jo , Dženana Lončarevića , Harisa Džinovića , YU grupe i Legendi, Bajage i Instruktora i Ane Bekute ”.

Sredinom juna će biti dvodnevni “Piva dance” kamp, krajem juna “Dani Pivskog jezera”, a tu su i kajakaška regata, “Outdoor” festival, hidro avio-regata, kao i tradicionalne pjesničke manifestacije, “Pjesnička riječ na izvoru Pive” i “Tara bez granica”. “Tu je i tradicionalni lindanski sabor na Trsi, kao i nova kulturno-istorijska manifestacija ‘Zemljom Hercegovom’, zatim brojne sportske manifestacije”.

Prošle godine je za Dan opštine, 4. avgusta, otvorena Kula Lazara Sočice u kojoj se nalaze istorijska i prirodnjačka postavka, i iako još nije počela ljetnja turistička sezona organizovane grupe učenika, studenata, članova planinarskih društava, penzionera i sindikalnih organizacija su obišle taj kulturno-istorijski objekat.

“Od otvaranja Kule bilježimo značajan broj posjeta istorijskoj i prirodnjačkoj postavci u ovom objektu, s obzirom na jedinstvenost ovakvog sadržaja u našoj dosadašnjoj turističkoj ponudi. Upravo je otvaranje Kule Lazara Sočice na neki način zaokružilo priču u smislu objedinjavanja prezentacije svih turističkih potencijala naše opštine i postojanje objekta ovakvog tipa samo može doprinijeti rastu broja posjeta”, kazao je Doderović.

U cilju objedinjavanja prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala uređuje se planirasko-pješačka staza Plužine – Zavorovi – Goransko – Pivski manastir.

“Nadamo se da ćemo uređenjem staze dobiti novi turistički proizvod interesantan posjetiocima, a takođe se nadamo da, u pogledu valorizacije dodatnih turističkih potencijala, nijesmo iscrpili sve potencijale koje Piva ima”, kazao je v.d. izvršnog direktora PP “Piva”.