Brod potonuo između Južne Koreje i Japana; 9 ostalo bez svijesti

Brod potonuo između Južne Koreje i Japana; 9 ostalo bez svijesti

Brodovi koji pretražuju vetrovitim vodama između Južne Koreje i Japana pokupili su najmanje 14 od 22 člana posade sa teretnog broda koji je potonuo rano u srijedu.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da je devetoro njih ostalo bez svesti, ali nisu odmah potvrdili smrt. Rekli su da će članovi posade biti prebačeni u Japan na lečenje.

Plovila i avioni obalske straže Južne Koreje i Japana, kao i dva komercijalna teretna broda, nastavljaju potragu za osam nestalih članova posade, ali su napore usporavali jaki vetrovi i talasi, rekli su južnokorejski zvaničnici.

Japanska obalska straža potvrdila je spasavanje najmanje 13 članova posade i rekla da je njih pet – svi kineski državljani – još uvek živi.

Jin Tian težak 6.551 tonu potonuo je oko tri i po sata nakon što je poslao poziv u pomoć oko 23:15. U utorak u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana, rekao je portparol japanske obalske straže Šinja Kitahara.

Plovilo, registrovano u Hong Kongu i prevozilo je drvnu građu, potonuo je oko 160 kilometara (100 milja) jugozapadno od Nagasakija u Japanu i oko 150 kilometara (93 milje) južno od južnokorejskog ostrva Jeju.

Kapetan je poslednji put komunicirao sa obalskom stražom preko satelitskog telefona oko 2:41, rekavši da će članovi posade napustiti brod, nekoliko minuta pre nego što je potonuo, rekli su zvaničnici obalske straže ostrva Jeju.

Šest članova posade pokupila su plovila južnokorejske obalske straže, dok je teretni brod pokupio pet, a japanski avioni tri, prema obalskoj straži Jejua.

Prema južnokorejskim i japanskim zvaničnicima, 14 članova posade su Kinezi, a osam iz Mjanmara. Prema sajtovima za pomorski transport, brod je 3. decembra napustio malezijsku luku Klang i uputio se ka južnokorejskoj luci Inčeon.

Brod je u vlasništvu kompanije Long Bright Shipping Limited, kompanije registrovane u Hong Kongu koja je podružnica kompanije Shenzhen Shekou Shipping Transportation Co., Ltd., prema podnesku matične kompanije iz jula 2022. godine kineskoj nacionalnoj berzi akcija i kvotama. U podnesku se kaže da je Jin Tian korišćen kao zalog za zajam koji je kasnije otplaćen.

Pozivi na broj naveden za Shenzhen Shekou Shipping Transportation u kontinentalnoj Kini ostali su bez odgovora u sredu tokom nedeljnog praznika Lunarne Nove godine.

Južnokorejski zvaničnici nisu odmah rekli da li će devetorica koji su bili u nesvesti verovatno preživeti svoje povrede ako već nisu mrtvi. Rekli su da je pet drugih članova posade koji su spašeni bili pri svesti kada su pronađeni ili su se osvestili nakon što su spaseni.

Kitahara je rekla da uzrok potonuća broda nije odmah poznat i da nema znakova da se sudario sa drugim brodom. On je rekao da su dolasci japanskih patrolnih čamaca i aviona odloženi zbog teškog vremena nakon potonuća.

Zvaničnici obalske straže Jejua kažu da je ranije u sredu izdato upozorenje za jak vetar za tu oblast, ali je kasnije ukinuto. Vetar je duvao brzinom od oko 16 metara u sekundi u tom području od 7 sati ujutro, stvarajući talase visine od 3 do 4 metra.

Japanska obalska straža saopštila je da je voda u tom području ostala nemirna i da je temperatura bila oko 14 stepeni Celzijusa.