Brković tvrdi da ima pare da vrati dug „Vektre Boke“

Brković tvrdi da ima pare da vrati dug „Vektre Boke“

Predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odlučivaće o izuzeću sudije Nemanje Popovića iz postupka u kojem Uprava prihoda i carina (UPC) traži uvođenje stečaj u firmu “Vektra Boka” u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića .

Zahtjev za izuzeće Popovića, na jučerašnjem ročištu podnio je advokat “Vektre” Ranko Grbavac .

On je kazao da je Brković obezbijedio više od 30 miliona evra preko poslovnog partnera, te da će od toga iznosa namiriti potraživanja UPC i OTP banke, u zasebnom sporu. On je kazao da su dobili garanciju za više od 19 miliona i pismo namjere od 11 miliona evra, zbog čega traže da se ročište odloži za mjesec dana kako bi isplatili potraživanja UPC i postupak okončali.

Advokatica UPC Anka Medojević istakla je da su o tome trebali ranije da budu upoznati i sud i UPC i da smatra da je predlog podnijet radi odugovlačenja postupka. Ona je odluku o odlaganju ročišta prepustila sudiji Popoviću.

Grbavac je pojasnio da dokumenta nisu dostavljena jer je poslovni partner “Vektre Boke” pismo namjere dostavio 22. novembra, a potvrdu o novcu 30. novembra i da se radi o spisima na engleskom i arapskom jeziku.

Popović je predlog “Vektre Boke” o odlaganju ročišta odbio, zbog čega je Grbavac podnio zahtjev za njegovo izuzeće iz postupka.

UPC je u aprilu 2022. godine podnijela predlog Privrednom sudu za pokretanje stečaja nad stečajnim dužnikom “Vektra Boka”.

UPC kao povjerilac podnijela je predlog na osnovu člana 177 Zakona o stečaju koji omogućava povjeriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke.

Dospjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda, kako je definisano Planom reorganizacije, iznose 1,028 miliona eura.

Korist od prelaska “Vektra Boke” u klasični stečaj imali bi sadašnji i bivši radnici jer bi sva njihova potraživanja bila u prvom isplatnom redu i imali bi prioritet u naplati, jer se sada dio njihovih potraživanja nalazi tek u trećem isplatnom redu. Korist bi imala i Uprava prihoda jer bi brže mogla naplatiti svoja potraživanja.

“Vektra Boka” se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od septembra 2016. godine. Ovaj oblik stečaja znači da se stečajnom dužniku daje prilika da plati svoje obaveze kroz sudski utvrđeni plan isplata obaveza dužnicima u precizno utvrđenim rokovima. U ovom slučaju, planom je predviđeno da kompanija može prodati jedan dio svoje imovine kako bi periodično i postepeno isplaćivala obaveze prema radnicima i dugove za poreze i doprinose. “Vektra Boka” je tražila produženje otplate svojih obaveza, ali je sud nedavno taj zahtjev odbio.

I pored prodaje imovine u vrijednosti oko deset miliona evra, “Vektra Boka” nije isplatila u predviđenom vremenu obaveze prema radnicima u vrijednosti od oko 250 hiljada eura, kao i za poreze i doprinose u iznosu nešto većem od milion eura. Dio novca od prodaje imovine “Vektra Boka” je pozajmila drugim firmama u vlasništvu Brkovića ili članova njegove porodice.