Božović – Tužon: Vladin cilj je da zatvori sva poglavlja do kraja 2026. godine

Božović – Tužon: Vladin cilj je da zatvori sva poglavlja do kraja 2026. godine

Crna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose, posebno kada je riječ o ministarstvima pravde i temama koje su od najvećeg značaja za problematiku evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku ministara pravde dvije države Bojana Božovića i Benca Tužona.

Dva ministra srela su se na marginama „Foruma ministara EU – Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova“, koji se danas i sjutra održava u Bečićima.

Glavna tema razgovora bilo je pristupanje Crne Gore EU, odnosno izazovi u ispunjenju svih zadataka iz završnih mjerila.

Božović se, kako se navodi, zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i izrazio zadovoljstvo što se ministarski forum iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova održava u okviru mađarskog predsjedavanja.

On je svom kolegi iz Mađarske kazao da je cilj Vlade Crne Gore da zatvori sva poglavlja do kraja 2026. godine.

„Sagovornici su izrazili očekivanje da će tokom mađarskog predsjedavanja EU biti održana još jedna međuvladina konferencija na kojoj će Crna Gora i formalno zatvoriti četiri pregovaračka poglavlja 7, 10, 20 i 31“, navodi se u saopštenju.

Božović i Tužon su razgovarali o mogućnosti saradnje u oblasti digitalizacije pravosuđa.

Tužon je rekao da Mađarska može pružiti konkretnu stručnu pomoć u ovoj oblasti i istakao da ta država iskreno podržava Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU.