Božović: Nova rješenja donijeće kraće sudske postupke

Božović: Nova rješenja donijeće kraće sudske postupke

Izmjene Zakonika o krivičnom postupku, koje su u fazi finalizacije, doprinijeće skraćenju sudskih procesa za godinu i po do dvije, što će dodatno rasteretiti sudije, smatra ministar pravde Bojan Božović.

Čuo se još jedan vapaj sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda. Poručuju da je situacija alarmantna te da je nemoguće odgovoriti postojećem izazovu. U saopštenju dostavljenom Sudskom savjetu, Vrhovnom sudu, Ministarstvu pravde, predsjedniku Crne Gore, premijeru i svim poslanicima navode, pored ostalog, da se broj nezavršenih predmeta tokom samo nekoliko godina uvećao u obimu koji postojeći broj sudija ne može da savlada.

“Upozoravamo da će broj predmeta u budućnosti, ukoliko se stanje hitno ne promijeni, samo rasti. I da Crna Gora posmatrano u cijelini neće pružiti adekvatan odgovor u smislu pravosnažnog okončanja postupaka koji su od izuzetnog značaja za ovo društvo”, piše u pismu.

Da je situacija takva da se može nazvati agonijom, kaže i advokat Zdravko Begović.

Ogroman broj optužnih akata je na čekanju. Događa se, kako ilustruje Begović, da glavni pretresi nijesu ni počeli, a da je optužnica podignuta unazad godinu ili dvije.

“Zaista sudije koje su u tom odjeljenju su u velikom problemu, jer su potpuno svjesni da u ovoj konstelaciji snaga ne može da se krene naprijed. Ukoliko ne napravimo krupan rez, ništa nećemo imati od onih puKih obećanja da Crna Gora kreće krupnim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala”, kaže Begović.

Da su problemi u kontinuitetu ignorisani, odnosno da je godinama sistematski i smišljeno uništavana sudska grana vlasti, kako bi mirovala borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stav je predsjednika Skupštinskog odbora za pravosuđe i javnu upravu, Vladislava Bojovića.

“Potreban je sveobuhvatan plan kadrovske revitalizacije sudstva prije svega, a onda i jačanja drugih kapaciteta sudstva u najkrećem mogućem vremenskom periodu, uključujući ideju formiranja Specijalnog suda u kojem bi bile izabrane najčastnije i najčistije sudije, u svu podršku koja im je potrebna ”, kaže on.

Da se posljedice nemara osjećaju bukvalno na dnevnom nivou, napominje i ministar pravde Bojan Božović.

Ukazuje na neophodnost poboljšanja materijalnog statusa sudija i uslova u kojima rade.

“Započeli smo razgovore sa predstavnicima Sudskog savjeta, Vrhovnog suda i Udruženja sudija o poboljšanju materijalnog statusa, tako da je važno da znamo da i sa tog stanovišta radimo”, ističe on.

Božović obećava i da će se konačno i dugoročno riješiti pitanje pravosudnih institucija.

“Imamo nekoliko ideja, već smo na nivou vlade razgovarali o tome i tokom ove sedmice, tako da sledeće nedelje ćemo sa nekim od tih predloga obavijestiti i najviše predstavnike pravosuđa”, kaže Božović.

A izmjene zakonika o krivičnom postupku, koje su u fazi finalizacije, doprinijeće, zaključuje ministar pravde, i skraćenju sudskih procesa za godinu i po do dvije, što će dodatno rasteretiti sudije.