Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi maksimalne rezultate

Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi maksimalne rezultate

U cilju uvođenja novih praksi obavještavanja građana o rezultatima i planovima, „Deponija” d.o.o. Podgorica organizovala je danas radni doručak sa predstavnicima medija u cilju boljeg i svestranijeg informisanja javnosti o aktivnosti ovog društva. Tema istog bila je prezentacija rada prvog kvartala 2024. godine i budućih planova Deponije.

Sa predstavnicima medija su razgovarali izvršni direktor Aleksandar Božović, pomoćnica direktora za ekonomsko-pravne poslove Vesna Milović i glavni menadžera preduzeća Milan Milutinović.

„U prvom kvartalu tekuće godine smo postigli rezultate kakvi do sada nijesu bili. Deponija u ovom formatu ima određeni rok trajanja iz razloga što posjedujemo četiri sanitarne kade čiji je kapacitet ponaosob dvije, do tri godine, a posljednja je već oko 30% popunjena, pa samim tim, naredne godine krećemo u izgradnju sanitarnih kada pet i šest, što znači da sa tim završavamo sa sanitarnim kadama. Na ruku nam ne ide ni činjenica da će od jula ove godine Mojkovac i Kolašin otpad odlagati kod nas. Napominjemo, od ranije naše usluge koriste Cetinje, Tuzi, Danilovgrad, Šavnik, Plužine i Zeta, a postoje tendencije i da se uključi Nikšić“ , kazao je direktor u uvodnom dijelu izlaganja te dodao da je tu sa svojim timom da da doprinos, pun elana i energije potrebne za ostvarivanje rezultata.

„Novi GKU nas je prinudio da povećamo zarade, pa smo na to trošimo oko 40.000e na mjesečnom nivou, te dodatno, zaostali prevoz od 2008. do 2023. godine, i ne samo to već i veliki broj tužbi od ranije. Dakle, nijesmo startovali sa nulom, nego iz velikog minusa. Ipak, moram istaći da sam srećan zbog povećanja plata našim kolegama iz razloga što su svaki euro zaradili radeći na najtežim poslovima u sistemu Glavnog grada. U odnosu na prošlu godinu, kada nijesmo imali GKU, kada nije bilo naplate zaostalih prevoza, imamo bolji rezultat za 16%. Naš izvor prihoda se odnosi na to da prodajemo ambalažni materijal, odnosno sirovine koje preradimo“ , naveo je Božović i dodao da je ukupni komercijalni prihod za prvi kvartal 1,607.000 eura, što je veće za 16% u odnosu na prošlu godinu.

Iz Deponije su istakli rezultate radne jedinice za tretman komunalnog i ambalažnog otpada jer su najveći u odnosu na posljednjih nekoliko godina. Takođe, pogon za reciklažu vozila radi u punom kapacitetu i predstavlja dodatan izvor finansiranja.

„Mi možemo da budemo generator razvoja, u svakom mogućem smislu i da pokažemo kako svako preduzeće može da posluje. Samo treba biti posvećen, zavrnuti rukave jer preduzeća su rudnici. Ko želi da radi može da napravi rezultate. Bilježimo maksimalne rezultate i apsolutne rekorde u svim kategorijama poslovanja Deponije “, kazao je Božović.

Na samom kraju, direktor preduzeća je kazao je da je plan Društva u narednom periodu da unaprijedi proces poslovanja upravljanja otpadom i kao prioritet se izdvaja projekat termičke obrade otpada (spalionica) i izgradnja novih postrojenja i to: postrojenje za preradu električnog i elektronskog otpada, postrojenje za preradu otpadnih guma – pneumatika i postrojenje za preradu građevinskog otpada.