Borovinić Bojović položila vijenac herojima bitke na Fundini: Hrabrost i jedinstvo boraca za slobodu Crne Gore i Kuča!

Borovinić Bojović položila vijenac herojima bitke na Fundini: Hrabrost i jedinstvo boraca za slobodu Crne Gore i Kuča!

Povodom obilježavanja godišnjice bitke na Fundini, delegacija Skupštine Glavnog grada, na čelu sa predsjednicom dr Jelenom Borovinić Bojović, položila je danas vijenac na spomenik herojima ove istorijske bitke koja se odigrala 2. avgusta 1876. godine.

Predsjednica Borovinić Bojović istakla je značaj hrabrosti, ali i jedinstva koje su borci za slobodu Crne Gore i Kuča pokazali u ovoj bici, a koje je u velikoj mjeri doprinijelo tome da se 2. avgusta davne 1876. godine na Fundini porazi znatno moćnija osmanska vojska. Ova bitka predstavljala je jednu od najvažnijih u našim oslobodilačkim ratovima.

“Fundinska bitka nas podsjeća na neprocjenjivu vrijednost hrabrosti, sloge i zajedništva, a to su vrijednosti koje nas moraju voditi u svim životnim poduhvatima ukoliko želimo uspjeh i sebi, ali i cijelom društvu”, dodala je Borovinić Bojović.

Spomenik herojima Fundinske bitke, podignut 2008. godine, nosi NJegoševe stihove: “Spomenik je vašega junaštva Crna Gora i njena sloboda,” trajno podsjećajući na veličinu njihovog podviga i na značaj za našu istoriju. Podvig naših junaka, među kojima su Marko Miljanov, Ilija Plamenac, Škrnjo Kusovac, Novak Milošev i drugi, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji i postao predmet izučavanja na mnogim svjetskim univerzitetima, a njihova hrabrost opjevana je u mnogim pjesmama.

Predsjednica Borovinić Bojović je nakon polaganja vijenca zajedno sa odbornicima konstatovala da je potrebno urediti prostor oko spomenika, a sam spomenik restaurirati. Tim povodom će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa predstavnicima nadležnih organa uprave Glavnog grada i gradskih preduzeća.