Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija

Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija

U okviru Festivala vjetra 2024, a u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin, u Tivtu će u petak, 10. maja 2024. od 9 sati, biti održana druga međunarodna naučno-stručna konferencija “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija”.

Saradnja Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i Jedriličarskog kluba Delfin započela je sa prvim izdanjem Festivala vjetra, da bi prošle godine, pokretanjem konferencije “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija”, bila podignuta na jedan značajno viši nivo, podsjeća direktorica konferencije, doc. dr Zorica Đurović, prodekanica za razvoj i komunikaciju ovog kotorskog fakulteta.

“Na prvi pogled možda neobičan oblik saradnje, ali itekako ima i smisla i uspjeha. JK Delfin se kroz svoje različite aktivnosti i inicijative sve uspješnije promoviše kao, kako oni to kažu, osnovna pomorska škola. Koristim priliku da im čestitam na ogromnom entuzijazmu i na onome što su uspjeli da naprave ovom manifestacijom, koja uz sportski, donosi i veoma bogat kulturni, zabavni i edukativni program,” poručila je Đurović.

Kada je riječ o konferenciji, zadržan je prošlogodišnji naziv “Boka Kotorska kao održiva destinacija” kao sveobuhvatni okvir kroz koji će se iz godine u godinu razmatrati pojedine specifične tematske oblasti.

Ovogodišnje izdanje Konferencije obuhvata dva panela. U prvom dijelu jednodnevnog naučno-stručnog skupa, domaći i gostujući eksperti razgovaraće na temu “Mogućnost pravnog regulisanja dekarbonizacije manjih plovila u Boki Kotorskoj”, dok će naziv drugog panela biti “Plovidba i plovni putevi u Boki- sigurnost i stvarnost.”

Glavni cilj konferencije jeste bavljenje pitanjima od značaja za zaštitu životne sredine, sigurnost plovidbe i planiranje pomorskog saobraćaja. Nudeći se kao otvoreni forum, treba da posluži promociji naučno-stručnog pristupa, povezivanju struke i donosioca odluka, kao i opštem podizanju svijesti o značaju tema kojim se bavi.

“Trudili smo se da u okviru panela budu zastupljene sve interesne strane i drago nam je da su se praktično svi odazvali na ovaj naš poziv. Konferencija će biti otvorena za javnost i pozivamo sve zainteresovane da dođu i učestvuju zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava, drugih relevantnih institucija, privatnih firmi, kompanija, nevladinih organizacija,” poručila je direktorica konferencije, doc. dr Đurović.

U ime strateškog partnera u organizaciji Festivala vjetra, Opštine Tivat, na otvaranju Konferencije obratiće se predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović. Samu ideju Festiala i Konferencije, predstaviće predsjednik JK Delfin, dr Frano Tripović, a o značaju ovakvog naučno-stručnog skupa govoriće dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač. Predviđeno je da Konferenciju zvanično otvori ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Filip Radulović.

U okviru prvog panela na temu “Mogućnost pravnog regulisanja dekarbonizacije manjih plovila u Boki Kotorskoj”, sam koncept, pravni okvir i izazove ove relativno nove oblasti od značaja za održivost nautičkih destinacija predstaviće profesorica pomorskog prava na Pomorskom fakultetu Kotor, prof. dr Jelena Nikčević. Potencijalni projekat koji će biti posvećen dekarbonizaciji u Boki kotorskoj predstaviće kapetan Vladimir Šparović. Panel diskusiju će moderirati prof. dr Tatijana Dlabač, a učesnici će biti: mr Nikola Marku, savjetnik ministra u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Tamara Brajović, vršiteljka dužnosti generalne direktorice za klimatske promjene i zaštitu prirode u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, te Milo Radović u ime Tehničkog inspektorata Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. Panelisti na ovu značajnu temu biće i prof. dr Maja Krčum sa Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu, te predstavnik tivatske kompanije UNA Montenegro.

“U okviru oba panela trudićemo se da donesemo određene zaključke i preporuke, koji će biti upućeni prema resornim institucijama,” naglašava dr Đurović.

Popodnevni panel posvećen je pomorskom saobraćaju u Boki, koji je iz godine u godinu sve intenzivniji bez obzira na ograničenu nosivost destinacije. Temu „Plovidba i plovni putevi u Boki- sigurnost i stvarnost” otvoriće kapetan duge plovidbe, mr Ivan Mraković, a primjer luke La Spezia predstaviće komandant Gian Luca Menabene iz Obalne straže Italije. Gost predavač na ovu značajnu temu biće i kapetan duge plovidbe, prof. dr Rino Bošnjak sa Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu, koji će predstaviti primjer Vrata Splita.

Moderator ovog panela biće mr Igor Stanovčić, kapetan duge plovidbe, predavač na Pomorskom fakultetu Kotor, a učesnici: mr Nikola Marku iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Haris Husić, direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kapetan Boris Smolović iz pilotske službe Luke Kotor, Siniša Luković, novinar i publicista, kao i predstavnici kompanije UNA Montenegro.

“Neizmjerno smo zahvalni Jedriličarskom klubu Delfin koji je inicijator manifestacije Festival vjetra i koji je za sve nas primjer prave društvene odgovornosti i proaktivnosti. Mi, na Fakultetu, se bavimo prije svega naukom, naučno-istraživačkim radom i edukacijom, ali sa druge strane i mi treba da pokažemo društvenu odgovornost. Naša ideja i jedan od naših strateških ciljeva i jeste da nauku kojom se bavimo stavimo u funkciju razvoja naše lokalne zajednice i društva u cjelini. Konferencija koja slijedi je odlična prilika da se okupe svi relevantni subjekti plave ekonomije i da zajednički razmotrimo mogućnosti i izazove značajnih pitanja koja tematizujemo na ovogodišnjem skupu,” poručila je direktorica konferencije “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” doc. dr Zorica Đurović i pozvala sve zainteresovane da se pridruže.