Bijelo Polje: Za 13 mjera daju 300.000 eura

Bijelo Polje: Za 13 mjera daju 300.000 eura

Planirani Program podsticajnih mjera u poljoprivredi u Bijelom Polju za 2024. godinu realizuje se više od očekivanog.

To je kazao sekretar Sekretarijata za poljoprivredu u Opštini Bijelo Polje Kemal Alić .

On je podsjetio da je budžetom za ovu godinu opredijeljeno 300.000 eura za podsticaj razvoja poljoprivrede kroz 13 podsticajnih mjera.

“I ove godine najviše novca je izdvojeno za stočarstvo i u prvoj polovini godine isplatili smo 95.000 eura proizvođačima koji sirovo mlijeko isporučuju mljekarama. Podržali smo 30 poljoprivrednika sa po 500 eura u troškovima adaptacije prostorija za preradu mlijeka, kao i 15 mladih pčelara sa po pet košnica. Podrška u razvoju pčelarstva odnosila se na subvenciju po jednom društvu i iznosila je četiri eura, gdje smo premašili planirani budžet u iznosu od 15 hiljada eura, kao u nabavci košnica za početnike”, kazao je Alić.

Kako je objasnio, planirani budžet za povrtarstvo će se u potpunosti realizovati u iznosu od 25.000 eura, a oko 42.000 eura opredijeljeno je za nabavku nove mehanizacije. Subvencije u nabavci mehanizacije realizovane su skoro 50 odsto više od planiranih, zbog velikog interesovanja.

“akođe smo učestvovali u podršci osiguranju od šteta na poljoprivrednim usjevima i stočnom fondu u iznosu od 20 odsto važeće aktivne polise osiguranja”, kazao je on.

U toku je i mjera podrške razvoju voćarstva tokom koje će biti podijeljeno oko 4.500 sadnica jabuke i šljive, zatim podrška organskim proizvođačima, kao i subvencija za zakup pijačnih tezgi.