Bijelo Polje: Djecu ujedaju psi, azil je hitno potreban

Bijelo Polje: Djecu ujedaju psi, azil je hitno potreban

Direktor bjelopoljskog Komunalnog preduzeća “Lim” Muradif Grbović kazao je na sjednici Skupštine opštine da se privremeni azil za nauštene pse, izgrađen u mjestu Barice, nalazi u nedođiji, šumi, gdje nema čak ni telefonskog signala, zbog čega ne može biti smetnja mještanima Dobrinja, koji su u dva navrata blokirali završne radove, ističući da ni po koju cijenu neće dozvoliti njegovu izgradnju.

To pitanje na skupštinskom zasijedanju, juče u Bijelom Polju kroz odbornička pitanja potencirala je Mevlida Ćatović (PES), koja je podsjetila da je tokom diskusije o izvještaju o radu preduzeća Grbović ranije kazao da ‘pojedini mještani sabotiraju izgradnju azila u Dobrinju zbog ličnih interesa, odnosno šverca’, i pitala da li je podnio određene prijave nadležnim organima i na osnovu čega je iznio takve tvrdnje.

Građani Dobrinja i Milova blokirali su u maju i prije 15 dana radove za završetku azila, ističući da se na tom području nalaze vodoizvorišta te da će otvaranje azila urgroziti razvoj poljoprivrede.

Grbović je kazao da se tvrdnje o švercu odnose na pojedince, i da ima saznanja da su privođeni zbog šverca, te da je on sa deset svojih radnika prije 15 dana bio “uhapšen” od građana koji su ih ‘blokirali’ sa obje strane.

“U tom objektu su ranije bile domaće životinje, u blizini tog mjesta nema kuća, i ni na koji način ne može ugroziti poljoprivredu, kako to tvrde mještani. Azil je prijeko potreban zbog veoma velikog broja pasa lutalica”, kazao je Grbović.

On je tokom zasijedanja pokazao fotografije na kojima se vide povrede na tijelu kod dvoje djece od dvije i šest godina.

Direktor Vodovoda “Bistrica” Esad Mahmutović je kazao da su tačne informacije da je bivši izvršni direktor tog preduzeća Milan Bulatović tražio isplatu otpremnine u iznosu od 55 hiljada eura. Odgovor na to pitanje zanimao je odbornicu PES-a Jelenku Andrić . Mahmutović je kazao da je Bulatović podnio tužbu Osnovnom sudu kojom je tražio isplatu naknade zbog razrješenja prije isteka mandata. Naveo je da je Bulatović razriješen dužnosti izvršnog direktora odlukom odbora direktora jednoglasno 7. aprila, imajući u vidu da izvršnom direktoru nije usvojen godišnji izvještaj o realizaciji programa obavljanja djelatnosti, tačnije izvještaj o radu, a koji osnov za razrješenje koji je predviđen Statutom.

Uz to, bivši direktor Vodovoda tražio je i isplatu neiskorišćenih godišnjih odmora za skoro 12 godina, iako je on taj koji je potpisivao rješenja o odmorima u preduzeću. “Na ime naknade štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za period od 23. 8. 2008. godine do 1. 1.2020. godine iznos (koji će se precizirati nakon izrade nalaza), sa zateznom kamatom, od dana vještačenja pa do isplate”, piše u tužbi Bulatovića.

Andrić je tražila odgovor od direktora Centra za kulturu Edina Smailovića u kojim sve projektima je bio uključen glumac Moamer Kasumović koji je pravosnažno osuđen za bludničenje nad petnaestogodišnjakom u Sarajevu. Četrdeset trogodišnji glumac je platio nešto više do 36.000 maraka (18.000 eura) da ne ode u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, čime je izbjegao jednogodišnju robiju. Pravosnažnu kaznu mu je izrekao 22. maja prošle godine Opštinski sud u Sarajevu, a optužnicu protiv njega Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je početkom februara 2021. godine.

Za proces protiv njega i presudu koja mu je izrečena saznalo se nakon što se nedavno, po završetku predstave na Sarajevo Festu obratio mladić koji je rekao da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja, a za to je okrivio Kasumovića.

Andrić je kazala da je neznanjem bila ugrožena bezbjednost djece, s obzirom na to da je Kasumović bio uključen u veliki broj projekata u Bijelom Polju.

“Mi smo ga doveli među svoju djecu, a proteklih godina je učestvovao u velikom broju manifestacija, pa i onih u kojima su učestvovala djeca. Sada je jasno da djeca u Bijelom Polju nisu zaštićena od seksualnih predatora o kojima ovaj grad ćuti”, smatra ona.

Smailović je kazao da ih je Moamer Kasumović obavijestio da je, iz privatnih razloga, podnio ostavku na mjesto predsjednika Savjeta JU Centar za kulturu ‘’Vojislav Bulatović Strunjo’’.

Kasumović je rođen u Bijelom Polju, gdje sada živi. Dobitnik je i najvećeg opštinskog priznanja, Trećejanuarske nagrade.

“Centar za kulturu je obustavio sve projekte, predstave i programe u kojima je Kasumović učestvovao”, kazao je Smailović, navodeći da je glumac bio aktivan u kulturnom životu i programskim aktivnostima Centra za kulturu, ‘ne dovodeći na bilo koji način sumnju u njegov moralni kodeks’.

On je naveo da je na osnovu stručnih referenci bio član žirija Festivala dramskih amatera 2017, jedan od voditelja Internacionalnog festivala tamburaških ortkestara (2017), ostvario uloge u većem broju predstava, aneke je i režirao, bio član žirija opštinske smotre recitatora učenika osnovnih i srednjih škola (2021)…

Odbornici su se interesovali i za projekte Đalovića pećina i Bjelasica, izgradnju obaloutvrde, o tome da li je Služba zaštite i spašavanja spremna za zimsku sezonu, o formiranju mjesnih zajednica, ostvarenim projektima u poljoprivredi…