Bijelorusija oborila ukrajinsku raketu – MOD

Bijelorusija oborila ukrajinsku raketu – MOD

Bijeloruske snage presrele su i uništile ukrajinsku protivvazdušnu raketu S-300 u četvrtak, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema MO, delovi projektila pali su na poljoprivredno zemljište u blizini sela Gorbaha u jugozapadnoj Brestskoj oblasti u zemlji, koja deli granicu sa Ukrajinom. Žrtava nije bilo.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obavešten je o incidentu, javila je državna novinska agencija Belta.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju dijelove projektila koji leže usred polja.

Incident dolazi u trenutku kada zvaničnici u Minsku optužuju Kijev za gomilanje trupa i postavljanje vatrenih položaja preko granice. Beloruska vlada je prošle nedjelje ograničila kretanje u nekoliko pograničnih oblasti, navodeći kao razlog tenzije sa Ukrajinom.

15. novembra raketa koja je padala ubila je dve osobe u istočnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Varšava je saopštila da je projektil vjerovatno bio S-300 koji su ispalile ukrajinske snage dok su pokušavale da odbiju ruski napad i da nema dokaza da su palu raketu ispalile ruske trupe.

Kijev je prvobitno optužio Moskvu za napad na poljsku teritoriju, ali je kasnije rekao da je potrebna dalja istraga kako bi se utvrdilo šta se dogodilo. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski opisao je tada incident kao napad na NATO. Rusija je negirala da su raketu koja je pogodila Poljsku ispalile njene snage.