Bajković: SPREMNI smo da radikalizujemo PROTEST pred Opštinom Bar i kod tunela Sozina

Bajković: SPREMNI smo da radikalizujemo PROTEST pred Opštinom Bar i kod tunela Sozina

Mještani Crmnice, Virpazara i okolnih sela danas su ponovo blokirali prolaz tunelom Sozina od 10 do 12 časova, te najavili da sa blokadama nastavljaju sve dok njihovi zahtjevi prema „Monteputu“ i Opštini Bar ne budu ispunjeni.

Neki od zahtjeva okupljenih građana su da se svim Crmničanima omogući besplatan prolaz kroz tunel, a da stanovnici Bara koji imaju potrebu da često dolaze u Crmnicu – dobiju makar jedan besplatan prolaz dnevno.

Na današnjem okupljanju su pojasnili zahtjev da se u kompaniji „Monteput“, koja gazduje Sozinom, osigura određeni broj radnih mjesta za mještane Crmnice, te istakli da time ne žele ni da diskriminišu, ni da ugroze bilo koga.

„Nije po našem ustavu da neko može da ima prednost kada su zapošljavanja u pitanju, ali mi trenutno imamo situaciju da je od 156 radnih mjesta samo šestoro Crmničana zaposleno, pa mi pitamo – Zar to nije diskriminacija i jedan nepravedan odnos koji traje decenijama? Ne tražimo nešto što nam ne pripada i nešto više od ostalih, nego tražimo da budemo ravnomjerno zastupljeni kao druge populacije koje su tamo zaposlene“, istakao je mještanin Crmnice i jedan od inicijatora protesta, Aleksandar Plamenac.

Plamenac se ovom prilikom osvrnuo i na najnoviji predlog Monteputa i Opštine Bar da im se povećaju subvencije za prolazak kroz tunel na 200 hiljada eura godišnje.

„Mi smatramo da je to nedovoljno, pa čak i smiješno i da naravno nije pravo, trajno i kvalitetno rješenje, jer smo mi do sada imali obećanja i uvjerenje da će to biti pretočeno u neki ugovor koji će biti pravno obavezujući. Po toj verziji koju oni nude to se ne spominje i zaista se pitamo šta je sa onim obećanjima gdje su se od prvog dana zalagali za kvalitetno zakonsko rješenje. Spremni smo već sjutra da sjednemo i potpišemo ugovor“, naveo je Plamenac.

Jedan od inicijatora protesta, Dragoljub Bajković je najavio da su spremni i na radikalizaciju protesta ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

„Mi smo se sve dogovorili sa Opštinom, Mjesnom zajednicom i kompanijom Monteput, ali je odjedanput druga priča. Mi se ne koristimo lažima i obmanama. Ono što smo dogovorili mi smo ispoštovali, a oni što rade je njihov problem i zato ćemo vjerovatno morati malo radikalnije i duže protestovati. Vjerovatno ćemo poći i na druge lokacije, te protestovati pred Opštinom Bar jer ne rade u korist svog naroda, već gledaju lične interese. Zašto ne sjednemo, potpišemo ugovor i završimo sve? Zašto traže da pravimo probleme bez potrebe? Vjerovatno ćemo radikalizovati proteste pred Opštinom Bar i ovdje kod tunela Sozina“, naveo je Bajković.

On je takođe napomenuo da se šalje pogrešna slika da protesti prave problem za turističku sezonu i funkcionisanje saobraćaja, te ukazao na neke druge probleme u infrastrukturi.

„Nisu problem ovi ljudi ovdje. Evo ministarki prilika da se pokaže kako je dobra ministarka saobraćaja, neka napravi pet podvožnjaka ili pasarele i neka riješi problem koji se tiče saobraćaja u Sutomoru i Baru. To je veliki čep koji se pravi svake godine“, dodao je Bajković.

Inicijatori protesta su najavili da će o daljim koracima obavijestiti javnost u narednim danima, te očekuju da se potpiše pravno obavezujući ugovor kojim bi se riješio problem, za koji ističu da traje već 20 godina.