Babović: Podgorica treba da bude prepoznatljiva turistička destinacija

Babović: Podgorica treba da bude prepoznatljiva turistička destinacija

Podgorica kao glavni i najveći grad posjeduje izuzetan turistički potencijal koji još uvijek nije dovoljno iskorišćen. Svake godine, naš grad privlači sve veći broj stranih turista, posebno tokom ljetnih mjeseci, ali nažalost, oni su često prepušteni sami sebi jer turistička ponuda nije adekvatno osmišljena. Nema dovoljno informacija za turiste, posebno na engleskom jeziku, a ključna kulturna dobra kao Stara Varoš nisu adekvatno uređena i označena. Vrijeme je da se to promijeni“, saopštila je Snežana Babović, kandidatkinja za odbornicu sa liste „Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić“.

Ona je kazala da Preokret prepoznaje da Podgorica može i mora postati prepoznatljiva turistička destinacija, koja će privući ne samo turiste u prolazu, već i one koji žele da ostanu, istraže i dožive bogatstvo naše kulturne i prirodne baštine.

„Naš plan za unapređenje turizma obuhvata konkretne korake koji će transformisati Podgoricu u destinaciju u koju posjetioci ciljano dolaze“, rekla je Babović.

Dodala je da će inicirati izradu nove dugoročne Strategije razvoja turizma Glavnog grada.

„Kojim će se u saradnji sa zainteresovanim stranama jasno definisati turistički proizvodi i pravci razvoja, u skladu sa savremenim trendovima u turizmu. Takođe, zalagaćemo se da Podgorica dobije jedinstveni turistički brend, po kojem će naš grad biti prepoznatljiv u svim segmentima promocije grada, što će povećati prepoznatljivost na međunarodnom tržištu. Pokrenućemo i otvaranje Turističkog info punkta na Trgu nezavisnosti, gdje će turisti moći dobiti sve potrebne informacije na više jezika. Takav turistički punkt imaće i suvenirnicu i prodavnicu sa lokalnim proizvodima“.

Babović je kazala da će se u cilju promocije kulturno-istorijskog nasljeđa Preokret zalagati da u samom centru grada bude Muzej stare Podgorice.

„U kojem će turisti ali i Podgoričani moći da putuju kroz vrijeme i upoznaju se sa bogatom istorijom našeg grada. Paralelno s tim, zahtijevaćemo da Glavni grad odlučno krene u revitalizaciju i promociju Stare Varoši i Drača, kao dva autentična naselja koja treba služe kao svjedočanstvo istorijskom razvoju Podgorice“.

Plan je, kako ističe kandidatkinja Preokreta za odbornicu, i da Glavni grad izradi i postavi putokaze širom grada, koji bi usmjeravali turiste na istorijske lokalitete.

„Takođe, iniciraćemo postavljanje višejezičnih informativnih tabli na svim važnim prirodnim i istorijskim lokalitetima, uz integraciju QR kodova, čime ćemo omogućiti posjetiocima da saznaju više o našoj baštini, na jeziku koji razumiju. Kada je u pitanju manifestacioni turizam, Preokret će kroz gradski budžet zahtijevati veću podršku za organizaciju manifestacija kojima se promoviše podgorički identitet, uključujući kulturne i gastronomske događaje, kako bismo turistima pružili autentični doživljaj naše kulture. Naravno, nismo zaboravili ni turiste sa invaliditetom kojima će se, kroz inicijative pristupačnosti, omogućiti da ravnopravno i potpuno uživaju u onome što naš grad nudi kao turistička destinacija. Naš cilj je jasan: Podgorica mora biti prepoznata kao atraktivna turistička destinacija. Turizam nije samo prilika za promociju grada, već i za otvaranje novih radnih mjesta i ekonomsku dobrobit svih građana. Razvoj turizma treba da bude jedan od ključnih prioriteta Glavnog grada, a mi ćemo predano raditi na tome da vizija o Podgorici kao modernoj, otvorenoj i turistički privlačnoj destinaciji postane stvarnost“, zaključuje Babović