AZLP: U prvih šest mjeseci pristiglo 3.483 žalbi iz oblasti SPI

AZLP: U prvih šest mjeseci pristiglo 3.483 žalbi iz oblasti SPI

U prvih šest mjeseci ove godine, pristiglo je 3.483 žalbi iz oblasti Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

„Primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama značajno doprinosi transparentnosti rada organa vlasti, ali istovremeno osvijetljava i primjere njihovog nezakonitog i nesavjesnog rada. U praksi su česti slučajevi neažurnog i neblagovremenog postupanja organa vlasti, kako u pogledu obaveznog objavljivanja određenih informacija, tako i u dijelu postupanja po zahtjevima korisnika“, navodi se u saopštenju.

Kazali su da to vodi obeshrabrenju korisnika zainteresovanih za javne informacije, ali i stvara prostor za one koji kroz zloupotrebu prava ciljano ostvaruju finansijsku dobit, čime se, navode, proizvodi višestruka šteta – kako po državni budžet, tako i prema korisnicima zakona koji namjeravaju doći do informacija, ali i organima koji se bave obradom zaprimljenih zahtjeva.

„Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama za prvih šest mjeseci 2024. godine, pristiglo je 3.483 žalbi sa podsjećanjem da je u 2023. godini AZLP zaprimila 7.365 žalbi. Podaci iz prvih šest mjeseci 2024. godine samo potvrđuju kontinuirani trend zloupotrebe prava na pristup informacijama, na koji ukazujemo u dužem vremenskom periodu, a pogotovu u svijetlu predloga novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Analizom predmeta, odnosno, žalbi koji su podnešene Agenciji kao drugostepenom organu u prvih šest mjeseci 2024. godini, govore da se žalbe uglavnom podnose sa istih adresa kao i predhodnih godina, što u krajnjem zbog ograničenih ljudskih resursa te vrlo problematičnih zakonskih rješenja podnosioci incijativa angažovanjem advokata ostvaruju značajnu finansisku korist“, piše u saopštenju.

„Značajno je naglasiti da za posljedicu Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, iz gore navedenih razloga često nije u mogućnosti da rješava predmete u predviđenom roku, što dovodi do opterećenosti ljudskih resursa i naplate materijalnih troškova. I ovom prilikom izražavamo očekivanje za sistemsko institucionalno djelovanje u cilju preveniranja zloupotrebe prava te, istovremeno jačanja istituta u smjeru kontrole organa vlasti i snaženja transparetnosti njihovog rada“, zaključuje se.