ASP: EPCG Solar gradnja prikazala trošak od preko 200 hiljada eura za angažovanje agenata i koordinatora

ASP: EPCG Solar gradnja prikazala trošak od preko 200 hiljada eura za angažovanje agenata i koordinatora

Firma Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) Solar gradnja prikazala je u prvih godinu i po od osnivanja trošak od preko 200 hiljada eura za angažovanje agenata i koordinatora zbog promocije projekta, kao i formiranje različitih radnih grupa i timova, tvrde iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Prema informacijama ASP-a, koje pokazuju da je za godinu i po prikazan ukupni trošak od 965 hiljada eura za takozvane promotivne aktivnosti, za konsultantske usluge, nabavku IT komponenti, obuku operatera za montažu solara, obilazak i premjeravanje objekata za ugradnju solara i za opremanje magacinskih prostora.

Kćerka kompanija EPCG osnovana je na jesen 2021. godine, a prvi projekti koje je pokrenula bili su Solari 3000+ i Solari 500+.

Tokom 2021. i naredne godine je za angažovanje takozvanih agenata i koordinatora, čiji je zadatak bio da obilaze teren i pomažu potrošačima da se prijave za projekte solara, prikazan trošak od oko 147 hiljada EUR.

Paralelno su formirani i timovi ili radna tijela, poput onih za koordinaciju projekta ili za snabdijevanje i fakturisanje, za koje je trošak preko 60 hiljada eura.

ASP, kako tvrde njeni predstavnici, ne zna koji su kriterijumi bili odlučujući prilikom izbora članova tih timova i radnih tijela, odnosno da li je partijski faktor bio dominantan, dok je istovremeno nejasna i potreba njihovog formiranja, s obzirom na to da je već bilo osnovano posebno preduzeće.

„Pojedinačno najveći izdatak od preko 450 hiljada eura prikazan je za obuku operatera za instalaciju opreme, a bilježi se i trošak od 2,3 hiljade podgoričkoj firmi Greener za nabavku panela za potrebe obuke“, naveli su iz ASP-a.

Pored toga, 168 hiljada eura je koštao obilazak prijavljenih potrošača, premjeravanje njihovih objekata i pregled elektro instalacija, radi ugradnje solara.

„Firma Greener bila je plaćena nešto ispod pet hiljada eura za izradu idejno tehničkih rješenja za ugradnju solara, dok je njen direktor Lazar Komar po osnovu konsultantskih usluga za pripremu i realizaciju projekta plaćan po tri hiljade mjesečno, odnosno ukupno 27 hiljada eura u datom periodu“, pokazali su podaci ASP-a.

Komar je, kako tvrde, osnovao firmu pola godine prije početka posla vezanog za solare, odnosno u maju 2021. godine.

Iz ASP-a su naveli da su studije izvodljivosti koštale oko 15 hiljada eura , revizije oko deset hiljada, dok je za dva desktop računara, jedan laptop i jedan štampač izdvojeno 2,5 hiljade, reklamni materijal oko pet hiljada, a sofverska rješenja oko 15 hiljada.

EPCG je u julu 2021. godine objavila pokretanje projekta Solati 3000+, koji podrazumijeva ugradnju solarnih panela na tri hiljade objekata za individualno stanovanje, koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije. U narednih par mjeseci objelodanila je i projekat Solari 500+ namijenjen za privredne subjekte i javne ustanove.