Ansambl „Šota“ održao koncert na Pristanu

Ansambl „Šota“ održao koncert na Pristanu

Ansambl „Šota“ iz Prištine održao je koncert na Pristanu na kom je brojnim turistima i mještanima, predstavio širok repertoar tradicionalne albanske muzike i igara iz svih krajeva Kosova ali i neke autohtone ulcinjske pjesme i igre.

„Pod rukovodstvom umjetničkog direktora ansambla, profesora Ylber Asllanija, prisutni su imali priliku da uživaju u ovom posebnom događaju na kojem su izvođene prelijepe igre tradicionalnog zvuka“, saopšteno je iz Turističke organizacije (TO) Ulcinja.

Ansambl „Šota“, koji je u Ulcinju nastupio u četvrtak večem je jedan od najpopularnijih i najstarijih folklornih ansambala na Kosovu. Osnovan 1948. godine u Prištini, prvobitno kao kulturno-umjetničko društvo. „Šota“ je od Skupštine Kosova dobila status profesionalnog ansambla 1964. godine. Ovaj ansambl je odigrao važnu ulogu u promociji i očuvanju kulture i tradicije kroz muziku, igru i narodne nošnje.

„Njihove izvedbe su poznate po preciznosti i autentičnosti, vodeći računa da svaki detalj, od kostima do plesnih pokreta, bude što bliži izvornoj tradiciji. Tradicionalne nošnje, koje su važan dio predstave, ručno su rađene i odražavaju stil i umjetnost različitih albanskih regiona“, piše u saopštenju TO.

Koncert su organizovali TO, Centar za kulturu i opština Ulcinj.

Iz TO najavili su da će i u narednom peripodu u Ulcinju biti održane brojne manifestacije kao što su Old timer fest, Sajam knjiga, Ljetnja scena, Bojanovanje, Dani Bamije…